TIFF 2013 TIFF 2014 VOLUNTARI TIFF

TIFF-ul ca împlinire. CLAUDIA SÎRBULESCU

TIFF 2013 s-a încheiat. A fost cea mai productivă, inspiraţională, sinceră şi frumoasă perioadă de practică jurnalistică pe care am experimentat-o vreodată. Alături de echipa Blog TIFF şi a noastră remarcabilă coordonatoare Anca Maco (şi nu exagerez deloc când spun asta, sper că nu va șterge acest comentariu), am reuşit să plasez un egal la fel de sincer, între TIFF şi împlinire, o satisfacţie personală inegalabilă.

Până în acest punct s-au întâmplat destule, şi pentru că ar fi atâtea de spus şi prea puţine moduri de a le cuprinde, am câteva momente speciale de amintit. Vreau să vă imaginaţi următoarele, şi anume cum e: să participi la Gala de Deschidere TIFF, unde comedia lui Almodóvar ţine de ploaie şi de frig, să scrii un articol la Casa TIFF în timp ce regizorul Cristi Puiu e undeva în spate cu nişte străini, şi actriţei Luminiţa Gheorghiu i se ia un interviu la masa de lângă (ce altă atmosferă e mai bună de scris, dom'le?), să-l ai în faţă pe un director de imagine de la Hollywood (Ed Lachman) care a lucrat cu nume ca Julia Roberts şi Kate Winslet, să te obişnuieşti cu omniprezenţa actorilor, regizorilor, producătorilor de film, să te simţi într-un mediu familiar la TIFF Lounge, când personalităţi ca Mihai Chirilov, Luminiţa Gheorghiu, Cristi Puiu şi mulţi alţii (doar nu erai să-i prinzi pe toţi), se alipesc discuţiei despre faţetele filmului, să guşti din Jazz-ul Elenei Mîndru pe terasa de la Casa TIFF, voce atestată de însuşi Quincy Jones, să vizionezi filme într-o formulă inedită: cu acompaniament live, să petreci măcar o zi din Weekend la Castel (Banffy), să faci cunoştinţă cu haosul etnic graţie celor de la DakhaBrakha -cea mai cunoscută şi apreciată formaţie din Ucraina, să elimini orice altă preferinţă culinară pentru o seară când vedeta este celebrul gulaş, să te inflitrezi în culisele programului 10 pentru film, unde 10 actori talentaţi pun întrebări şi profesioniştii filmului le răspund, să participi la petrecerile oficiale TIFF, unde prezenţe ca Monica Bîrlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Andi Moisescu, Mihai Chirilov, Tudor Chirilă ş.a. sunt la ordinea zilei, sau mai bine spus: la ordinea nopţii, să nu ai nicio zi fără cafele şi AperiTIFF (ăsta-i meniul de la TIFF!), să te bucuri de prezenţa de excepţie a marelui regizor Lucian Pintilie şi de lansarea dvd-ului său de colecţie, să vezi eforturi răsplătite mai ales prin energia pozitivă a publicului cinefil - în mijlocul căruia te afli şi tu, să primeşti într-un mod entuziast lansarea dvd-ului Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete) şi să te întristezi că Silviu Purcărete nu a putut ajunge, să scrii articole la Casa TIFF în timp ce pe terasă se fac probe de sunet şi înăuntru te confrunţi cu zarva tipică festivalului plus playlist-ul (eee, nu-ţi pune sângele-n mişcare?), să crezi că între tine şi ploaie e doar o pălărie inscipţionată cu TIFF, să ţi se strice laptop-ul în timp ce scrii un articol şi eşti în pragul unui deadline, să faci repede rost de un altul şi să fugi rapid la petrecerea serii, să faci live-blogging la Gala de Încheiere TIFF când aplauzele care curg aproape că acoperă pronunţia câştigătorilor şi tocurile nu sunt tocmai o alegere inspirată.

...şi multe altele, desigur. Atâtea evenimente care s-au derulat în sincron, încât a fost imposibil să le cuprind pe toate. Timpul s-a scurs într-un ritm lent şi rapid deopotrivă, acasă am ajuns două ore pe zi, singura masă pe zi era ca un bagaj care mă încurca, dormeam trei ore pe noapte iar ploaia a fost mereu pe un plan secund.

Stau şi mă gândesc... ne vedem doar la anul? Mai repede nu se poate? TIFF-ul de la Sibiu vine ca o soluţie temporară, poate prind o zi, două...

Claudia Sîrbulescu, voluntar BLOG TIFF

1 Comentariu

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Voluntari