TIFF PE BLOGURI

TIFF 2015: sălbăticii argentiniene

bisericaÎn preajma clădirii din fotografie, chiar lângă Biserica Romano-Catolică Sfîntul Mihail, lumea se strînge puhoi vreme de zece zile: sunt proiecții de film în aer liber, la cel mai mare festival de film din România și unul dintre cele mai importante din regiune – TIFF.

Deschiderea din 2015 s-a făcut cu Relatos salvajes (Povești trăsnite): o comedie neagră, dar neagră-tuci, despre cîțiva oameni ajunși la capătul răbdării.

Un film argentinian în care românii vor recunoaște instantaneu cel puțin două situații: încăierarea de pe o autostradă (mama tuturor încăierărilor, de fapt) și amocul care-l apucă pe un inginer a cărui mașină e ridicată pentru parcare neregulamentară de vreo trei ori în tot atîtea zile.

Regizorul Damián Szifron, tăbăcit în televiziune, și-a găsit doi producători care par să-i fi dat (surpriză!) mînă liberă: pe frații Pedro și Agustín Almodóvar.

Iar omul nu s-a dat în lături de la aproape nimic: încă din primele minute, un pilot de avion trîntește voit aparatul în care i-a strîns pe toți cei care l-au dezamăgit în vreun fel sau altul. Te trece repede un frison, iar în minte îți răsare un singur cuvînt (Germanwings), dar n-apuci să te dezmeticești: o ospătăriță a cărei familie a fost făcută țăndări de un mafiot are ocazia să-i servească acestuia o cină un pic prea „condimentată”. Dar ce te faci cînd la masă se-așază pe neașteptate și băiatul respectivului mafiot?

Szifron nu caută explicații savante, nu teoretizează și nu trage concluzii în locul spectatorului – își vede liniștit și metodic de treabă (ce-i drept, unele episoade sunt mai reușite decît altele) și te lasă pe tine să rîzi zgomotos în timp ce-ți vine să te crucești.

Relatos salvajes intră pe 12 iunie în programul normal al cinematografelor: un film de public, dar care nu ia publicul de prost chiar e ceva rar.

CITEȘTE MAI DEPARTE PE EUROPAFM.RO.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Filip Standavid