TIFF PE BLOGURI

TIFF 2015: Oh, what a day, what a lovely day!

Religiile pop îmi provoacă rîsul (și, cîteodată, mila): nu cred în horoscop, karma sună mai bine în teorie decît în practică, iar „gîndirea pozitivă” e opusul gîndirii. Și totuși, cînd și cînd îmi vine și mie să spun, cu un zîmbet larg pe față, că s-au aliniat planetele și că Universul conspiră să-mi fie bine.

În ziua de marți, 2 iunie 2015, conspirația s-a pus în mișcare cam așa:

Radiator (r. Tom Browne)

Dramă britanică de familie, în competiție la TIFF. Traume nerostite, încordare, un tată tiranic ajuns la vîrsta la care nu se mai descurcă de unul singur și hotărît să nu se mai ridice de pe canapea. Nu știu dacă filmul are un distribuitor în România, dar zău că – promovat cum  trebuie – ar putea să fie o afacere bunicică. Un trio actoricesc fără reproș și, cel puțin în prima parte, un tip de narațiune care privilegiază sugestia, dialogul ironic-detașat (o specialitate britanică, de altfel) și poanta insolită. Filmul încurcă borcanele în ultima treime, virează spre șantaj sentimental și rupe inutil ritmul, dar e bine intenționat și onest și ar putea fi un candidat la premiul publicului.

Despre oameni și oi (r. Grímur Hákonarson)

Proaspăt cîștigător al secțiunii Un certain regard de la Cannes, filmul ăsta spune o poveste simplă cu mijloace puține și aduce, din unele puncte de vedere, cu unul dintre primii cîștigători ai competiției de la TIFF, Noi albinosul. Doi frați care nu și-au mai vorbit de 40 de ani sunt siliți să se mai gîndească nițel cînd oile pe care le cresc de generații întregi trebuie stîrpite din cauză c-ar răspîndi o molimă. Umor islandez (adicătelea ieșit din comun, dar lipsit de ostentație), regie reținută și un ultim cadru care ridică brusc, semnificativ și fără menajamente încărcătura emoțională de pînă atunci.

CITESTE MAI DEPARTE PE EUROPAFM.RO.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Filip Standavid