TIFF 2015 TIFF PE BLOGURI

TIFF 2015, documentar: Chuck Norris vs Comunism

Scris de TIFF Blog

Eram încă un copil când cu revoluția și comunismul, prin urmare prea multe filme la video n-am apucat să văd, dar îmi amintesc de Dirty Dancing văzut la o prietenă al cărei tată lucra pe TIR și, prin urmare, reușise să facă rost de un aparat video. Și de Rambo. Și de oarece filme de acțiune cu Brusli și Chuck Norris.

Dar asta nu înseamnă că n-am nostalgia vremurilor în care filmele bune (inclusiv desenele animate) se vedeau doar pe casete video strecurate, nu se știe cum, claie peste grămadă, în sufrageria norocoșilor care aveau aparatul magic: un video!

Despre vremurile astea și despre importanța pe care fenomenul filmelor văzute pe video a avut-o în menținerea unui contact între români și lumea exterioară, fără ca scenele cu mâncare și distracții imperialiste să fie tăiate de cenzură.

Chuck Norris vs Comunism, documentarul Iuliei Călugăreanu realizat pentru HBO, vorbește despre toate acestea, despre cenzură, despre cum filmele pe video au constituit, pentru sute de mii de români, evadarea din peisajul comunist cu program de două ore la TV, cozi, umilințe, propagandă și cenzură.

Și pentru toți acești oameni care au văzut vreodată un film pe video, vocea Irinei Margareta Nistor este și va rămâne inconfundabilă. Ei bine, istoria acestor dublaje, peste 3000 de filme, este relatată în acest documentar, prin amintirile protagonistei, dar și prin interviuri cu mulți dintre cei care au văzut filme străine pe vremea lui Ceaușescu doar pe casete.

CITEȘTE MAI DEPARTE PE BLOGUL RUXANDREI PREDESCU.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog