TIFF 2013 TIFF PE BLOGURI

Masacrul de la Odessa în seara asta la TIFF Art

În seara asta de la ora 9 jumate, regizorul Florin Iepan ne așteaptă la Muzeul de Artă să vedem împreună un documentar și apoi să stăm de vorbă. Cine e Florin Iepan? E un regizor și producător timișorean. A conceput sau realizat peste 40 de filme documentare și producții TV, cu care a obținut mai multe premii în țară și străinătate, audiențe record pe TV, o parte din producțiile sale fiind difuzate de televiziuni din întreaga lume. Este unul din cei mai activi și constanți realizatori de film documentar din România.

Documentarul pe care îl vom putea urmări în seara asta se numește Odessa. Încă nu e gata, dar sunt sigur că vom avea ce vedea, afla și apoi discuta, dacă ne gândim că subiectul este Masacrul de la Odessa, din octombrie 1941, un moment întunecat din istoria recentă a țării noastre, când soldații români au împușcat, au spânzurat, au explodat circa 25 000 de civili, dintre care 23 000 evrei, bărbați și femei, bătrâni și copii.

„Ceea ce părea la început inițierea unui experiment social sub pretextul realizării unui film documentar a devenit în timp un experiment personal și un fenomen din ce în ce mai greu de anticipat. Am vrut să verific în ce măsură compatrioții mei români sunt dispuși să reflecteze asupra unui episod, represaliile de la Odessa din octombrie 1941, una dintre cele mai mari execuții în masă din timpul războiului și poate cel mai regretabil moment din istoria noastră modernă. Ce se întâmplă cu filmul documentar când părăsește zona lui de confort ? Este asumarea istoriei un obiect de lux, o pierdere de vreme sau o șansă pentru România de azi?” — Florin Iepan

Oare românii, imediat după germani, au ucis cel mai mare număr de evrei în timpul Holocaustului? Ne întâlnim diseară la TIFF Art și căutăm adevărul.

Petru Dolhescu, Blogger Voluntar TIFF

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Voluntari