TIFF PE BLOGURI

„Kurt Cobain: Montage of Heck” – unul dintre cele mai sfâșietoare filme de familie

Montage of Heck este titlul pe care Kurt Cobain, vocalistul trupei americane Nirvana, l-a pus în tinerețe unei casete pe care amestecase bucăți din emisiuni televizate, sunete ambientale și diverse alte zgomote (foarte probabil  și niște frînturi de cîntece).

Tinerimii de pînă-n 18 ani: o casetă e un nemțășug din plastic în stare să susțină și să reproducă, odată introdus într-un aparat numit casetofon, sunetele înregistrate pe o bandă magnetică. Pe casete circulau într-o vreme, mult mai ușor decît pe discurile de vinil, albume muzicale (n-avem vreme să explic și ce e un album – bine, bine, foarte pe scurt: o colecție de cîntece care, în cazurile cele mai fericite, funcționează la fel de bine luate separat sau împreună. Nu de alta, dar ca să treci de la un cîntec la altul trebuia să derulezi caseta. Cum adică ce e aia „să derulezi”!?).

Kurt Cobain: Montage of heck (r. Brett Morgen) a făcut turul cîtorva festivaluri importantissime, unde a fost primit cu un entuziasm aproape unanim, iar la TIFF 2015 a avut premiera românească. O generație întreagă de români (din care mă simt fericit să fac parte) a crescut cu sunetele abrazive ale trupei Nirvana și a preluat și adaptat din mers, în condițiile locale, etosul punk al acesteia. Dacă ne întrebați unde eram și ce făceam în ziua în care Kurt Cobain s-a sinucis, nouă oameni din zece o să-și aducă aminte (am avut colegi de liceu care-au purtat doliu după aceea).

Brett Morgen a intrat în legătură cu văduva și cu fiica lui Cobain, le-a cîștigat încrederea, și s-a trezit că i-a picat în poală o ditamai pleașca: o arhivă extrem de consistentă. Jurnale, filme de familie, însemnări, fotografii, înregistrări ale primelor concerte, tot-tot-tot. „Ia-le, fă filmul, arată-ne ce-a ieșit”, i-au spus regizorului cele două femei (așa sunt punkerii: intenși, zevzeci și surprinzători).

A ieșit un documentar la limita eseului, un portret afectuos – dar nu o hagiografie – și unul dintre cele mai sfîșietoare filme de familie făcute vreodată.

CITEȘTE MAI DEPARTE PE EUROPAFM.RO.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Filip Standavid