TIFF ÎNTREABĂ

TIFF întreabă, prietenii răspund: Filip Standavid

În fiecare an, TIFF-ul e motiv de revedere cu prieteni dragi ce nu ratează ocazia de a-și petrece câteva zile la Cluj. Să mai spun că o bună parte din timp e vânătoare de filme în cinematografe? Nu mai spun. Doar își stăvilesc nevoile cinefile pentru măcar o lună, două. Sau cel puțin asta cred.

Și cum revederile-s prilej de tras de limbă, nu ne-am putut abține să nu-i luăm la întrebări pe unii dintre ei. Primul strigat la catalog e Filip Standavid, colecționar cu vechime în festival și avid de vizionări la TIFF (cinci, poate chiar șase filme pe zi), pasionat de Cluj, a cărui voce o auziți zilnic la Europa FM. Rămâne să vedeți mai jos dacă... știe lecția.

Lectură plăcută!

                         (c) Cătălin Anchidin - Facebook #tiff2015

Ai misiunea de a juca/de a face ultimul film de pe planetă. Ce subiect are filmul? Care-i rolul tău?
Să mor dacă știu subiectul, dar o să fie o comedie (neapărat comedie!) de groază porno cu bătăi. M-aș autodistribui în rolul de prost al satului.

Un film care crezi că te-a schimbat și de ce s-a întâmplat asta.
Pfff, tough: Balanța, primul meu Pintilie. Nu e preferatul meu dintre filmele lui, dar am făcut exact ca nepotu-meu după Sieranevada: „Cine e omul ăsta și de ce n-am știut pînă acum despre el”?

Filmul care te face nostalgic.
TIFF nostalgic? Nói albinói.

Trei seriale de văzut la nesfârșit.
Monty Python’s Flying Circus/And now for something completely different, South Park, Twin Peaks.

Numește un obiect pe care încă îl ai din copilărie.
Un volum de Topîrceanu din 1986, câștigat „pentru rezultatele obținute laînvățătură și purtare”.

Dacă ți-ai scrie autobiografia, ce titlu i-ai pune?
Eurochild.

Trei ritualuri de TIFF.
Ajunsul cu o seară înainte (pentru o primă tură – doar așa, de chichi - pe la Arta și pentru cinzeaca de la Insomnia), o oră-două de relaș în Cimitirul Central, ultimul film din programul de la Republica.

3 lucruri pe care le are Clujul și doar el în timpul TIFF-ului?
Cafeaua proletară de la Soviet – în căni de tablă, cu zaț și cu gust –, care face de rîs orice moccachino-uri la suprapreț (de fapt, niște zeamă de cârpe „fair trade”). Discuțiile prelungite din crucea nopții cu vânzătoarele de la Sora, care inistă asupra diferențelor dintre un pachet de țigări mov și unul lila. Cea mai proastă șaorma din lume, la non-stopul de vizavi de CCS – adevărul e că ar putea să aibă numai rumeguș și pilitură de fier înăuntru și tot ar fi esențială pentru supraviețuire. Bonus hăhăit: întrebarea „V-o fac la mână?”, care-i lasă întotdeauna perplecși pe bucureștenii nou-veniți în oraș.

Viu sau nu, cu ce actor ai vrea să bei cafeaua și pe care terasă din Cluj - one time and one time only?  
La Soviet, cum ziceam mai înainte, cu Gloria Swanson.

Un film la care ți-ai acoperit ochii și-ai jurat că nu mai vii niciodată la cinema.
„Gruz 200”, dar nu am jurat niciodată că nu mai merg la cinema.

O întâmplare de la TIFF pe care o răs-povestești?
Trei, dintre cele care pot fi publicate: râsul lui Leo la „Erupția” lui Ciulei și discuția de după despre sex-appeal-ul Licăi Gheorghiu. Terapia de grup pe care a trebuit s-o facem după ce-am ieșit, ferfeniță, de la „Zhit”, al lui Sigarev: boceam cu toții de ni se-nnodaseră lacrimile sub barbă. Și o noapte de joi din Flying Circus: să fi fost cel mult cinci-șase mușterii, dar s-a prins DJ-ul că ne-a nimerit cu Talking Heads, așa că ne-a cântat din ei ore întregi. Evident c-am mai plecat abia pe lumină.

Dacă ți-ai da singur de lucru la TIFF, ce ai face?
Mi-aș da liber: „Du-te și vezi ce ai chef”!

Pentru ce l-ai suna pe Relu din Umbre?
„Salut, Șerban, Standavid sunt. Ai cinci minute sau am nimerit prost? A, perfect: fac o treabă mai alambicată săptămâna asta și voiam să-ți iau și ție un interviu. Ideea e…”.

Fălci, Alien sau King Kong?
King fucking Kong!

Ce bine e să fii…. Completează primele două versuri (nu trișa, pe Alain Delon îl avem deja)
Jean-Luc Mélenchon.

Noi îi mulțumim lui Filip pentru răspunsuri și îl asigurăm că nu va fi nevoie să-l sune pe Relu. Pentru nimic. Totul va fi bine.

Apropo de King fucking Kong, mâna sus cine nu a văzut încă spotul TIFF în care e răpită Mădălina Ghenea! Acum mâna jos și dă play video-ului.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF