TIFF 2017

Mituri urbane pe care să le spulberi la TIFF

Oricât de frig ar fi, seara în Piața Unirii e cald.
Sigur, dacă te îmbraci bine, iei o pătură în rucsac și niște ceai în termos. N-or coborî temperaturile în termometre ca în luna lui Gerar, dar nici la tropice nu suntem.

Ai bilete și locuri rezervate dacă știi pe cineva la TIFF.
Clujul e mare până când îți dai seama că e mic. Așa că sigur știi pe cineva care știe pe cineva care vă poate ține jumătate de rând ocupat ție și prietenilor tăi pentru că întârziați la film. Sau care vă poate ajuta să săriți coada de la casa de bilete pentru că nu v-ați luat bilet din timp. Sau… care nu. De ambele părți, e un disconfort mare să apelezi la favoruri în situații care pot fi evitate. Nu-i mai simplu să ai biletul în buzunar când ajungi la locul proiecției? 

Mai sunt bilete la Zilele Filmului Românesc.
Fals. Biletele pentru ZFR ajung mereu să fie sold-out și ai face bine să te gândești încă de la începutul săptămânii dacă vrei, câte vrei și la ce proiecții. Îți spun sincer că altfel o să te prindă joia dispus să plătești triplu, și partea proastă e că oricum n-o să vrea nimeni să-ți vândă.

TIFF e tot aici, în fiecare an. 
Doar că în fiecare an e altfel. În principiu, oamenii își iau concediu PENTRU festival, nu în perioada festivalului pentru alte planuri. Sesiunile se pun pe hold până la restanțe pentru ca studenții să fie voluntari. Nimeni nu pleacă acasă la părinți până când se termină festivalul. Și altele, și altele. 

E scump.
Aș zice și eu că e scump, dar nu știu exact ce. Biletul la 8 lei și 10 lei pentru proiecțiile obișnuite? Elevii, studenții și pensionarii sunt, desigur, cei care se bucură de reducere. 

Sunt mereu aceleași filme independente și de festival greu de digerat.
Nu chiar. Adică nu, deloc. "Nu" vehement. Ai 3 x NU, mergi mai departe și convinge-te singur. Există un om care întreg anul se uită la filme și le alege pe cele la care, cel mai proabil, nu a adormit. Lăsând gluma la o parte, nici filmele independente și de festival nu mai sunt ce-au fost și chiar vei fi surprins de selecția lui Mihai Chirilov. Și în acest an. Ca în fiecare altul.

Filmele românești sunt tot comuniste.
La un calcul rapid, în ultima vreme am văzut cel puțin trei filme românești și niciunul n-avea suficientă ciorbă la masă, nici cadrul cu faianța alba din bucătărie. Dar cel mai bine mergi singur să te convingi, numai să te grăbești, cum ziceam mai sus, majoritatea clujenilor și-au luat deja bilet la proiecțiile ZFR. 

HBO Party nu există.
Pe hartă, literally nu există. Nu știi unde să o găsești și cum să ajungi la ea. Deși e posibil să existe place pe Facebook. Ideea e că locația e mereu secretă și petrecerea mai secretă și misterioasă. Poate că, totuși, nu există?

În 9 zile de festival, ai timp destul să vezi filme.
Până când vine sâmbătă și realizezi că nu mai ai. În unele situații chiar nu poți să îngrași porcul în ziua de ajun. Și da, știu că pe Google afli "cum poți să dormi 8 ore în 4 ore", dar un răspuns la "cum să vezi 9 filme în 3" sigur nu are.

Vii bucureștean și pleci ardelean.
E posibil. Mai mulți invitați au acuzat, de-a lungul timpului, depresii post-festival și simptome de no, îi fain, nu-i bai. Pot apărea cazuri cronice sau acute de “molcomizare”, unde recomandarea e întoarcerea periodică la Cluj pentru menținerea situaței sub control.

Altfel, tu ce mit ai confirmat, spulberat sau vrei să spulberi? 
P.S. Aici găsești informațiile complete despre bilete, iar aici despre carduri. Repet, nu lăsa pe mâine ce poți cumpăra azi.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Alexandra Hurducas