TIFF 2017

Jozef van Wissem cu luta la TIFF

Dacă filmul Only Lovers Left Alive vă este cunoscut, probabil știți că Jozef van Wissem este cel care a compus coloana sonoră pentru această producție. Și a fost într-atat de bun cu lăuta sa încât a câștigat Cannes Soundtrack Award în 2016. Mâine, la Biserica Evanghelică Lutherană, începând cu ora 21:30, Jozef va susține un concert în cadrul căruia veți putea auzi muzica filmului regizat de Jarmusch.

Cu peste 800 de concerte la activ, el susține că muzica lui nu este doar pentru cunoscători, ci pentru publicul larg. Ceea ce este însă o provocare, precum mărturisește și el, este să compună o melodie simplă folosindu-se doar de câteva corzi ori acorduri. Aceste limite și constrângeri sunt provocările care dau naștere unor capodopere muzicale, unui stil compozițional antitetic, căci Jozef van Wissem este “deopotrivă un compozitor avangardist și un muzician baroc la lăută, prin urmare deloc străin de contradicții” (New York Times).

Fascinat fiind de ideea de palindrom acustic, creațiile lui l-au propulsat printre cei mai importanți compozitori și muzicieni contemporani pentru că melodiile sale  sunt o combinație hipnotică și poetică de acorduri.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Teodora Siboiu