TIFF 2017

Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

Zilele Filmului Românesc vin în forță în acest an la TIFF cu 27 de titluri, dintre care 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje. Între 8 și 10 iunie publicul are șansa să vadă cele mai recente, dar și cele mai importante producții din industria românească de film, 5 dintre ele fiind în premieră modială.

ZFR debutează mâine cu producția Ultimul Căldărar la ora 10:30 la Cinema Victoria. Filmul în regia lui Cosmin Bumbuț și a Elenei Stancu ilustrează statutul efemer al căldărăriei, o meserie pe care Geo se vede nevoit să o abandoneze. Incapabil să-și mai susțină financiar familia, el este pus în fața unor decizii grele.

Ziua continuă cu proiecția de la ora 18:30 la Casa de Cultură a Studenților - Ana, mon amour. Povestea pusă în scenă de Călin Peter Netzer o are ca protagonistă pe Ana, tânăra care o ușoară tulburare nevrotică și dese atacuri de panică. Toma se îndrăgostește de ea și luptă chiar și împotriva părinților lui când aceștia nu o acceptă. După ce se căsătorește cu ea, el devine întregul ei univers, dar întrebarea care rămâne este dacă reușeste să o înțeleagă și prin sforțările sale să o salveze.

Încheiem ziua la Cinema Victoria la ora 22:00 cu Procesul, în regia lui Claudiu Mitcu. Viața lui Mihai Moldoveanu se schimbă în 2012 când sentința de 25 de ani este anulată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După lungi încercări de a-și demonstra nevinovăția, viața fostului ofițer al armatei române este urmărită din perspectiva eliberării provizorii și a rejudecării dosarului. Spectatorul devine astfel un jurat pentru un caz complicat și foarte controversat.

Intercalate între aceste proiecții, în program se regăsesc și cele două calupuri de scurtmetraje românești, ambele proiectate la Casa de Cultură a Studenților, primul de la ora 16:00, iar al doilea de la 21:35. Din fericire ambele calupuri se pot vedea și vineri, deci nu vă panicați dacă vi se suprapun în program. Ca în fiecare an, noi vom fi prezenți pentru a vedea ce ne-au mai pregătit, la nivel de scurtmetraje, regizorii români.

În zilele ce urmează proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc vor continua și, e foarte important să rețineți că majoritatea dintre ele vor fi realizate în prezența regizorilor, actorilor și a altor membri ai echipelor de producție. Dacă aveți curiozități, întrebări sau doar observații, mergeți la filme și vorbiți cu cei ce le-au realizat, iar dacă îi vedeți pe stradă, nu vă sfiiți să-i opriți și să vorbiți cu ei. Zilele acestea Clujul este împânzit de profesioniști români din lumea filmului, să profităm de acest lucru!

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Teodora Siboiu