TIFF 2017

În vizită la Let’s Go Digital

Sâmbătă, de la 17:30, în sala de proiecții a Universității Sapienția, ai întâlnire cu filmul tânăr! Lansat în 2005, în cadrul TIFF, Let’s Go Digital! (LGD) este un atelier de inițiere în tehnici digitale de filmare și montaj ce se adresează tinerilor între 14 și 18 ani din toată țara. Participanți din anii trecuți vin mereu înapoi, intră să salute, să vadă ce se întâmplă, să stea la o poveste. Mulți dintre aceștia au devenit de-a lungul anilor profesioniști în domeniu, sunt activi ca cineaști, iar unii fac parte chiar din echipa festivalului.

Am fost și eu în atelierul de lucru de la LGD să vedem cum se desfășoară proiectul și m-am întors nerăbdătoare să văd la ce au muncit tinerii pasionați de cinematografie, în cadrul galei proiectului, sâmbătă.

Ajung în sala de atelier, e joi după-masă. Tinerii producători sunt plecați la filmări prin oraș. O întâlnesc pe Dana Bunescu, trainer pentru a cincea oară la Let’s Go Digital! Azi e „ziua cea mare”, îmi spune, iar mâine e „marea panică”, pentru că se termină, vine Gala.

Muza omniprezentă este Mișa. „E peste tot, știe mai multe decât noi toți de aici”.

Dincolo de învățarea și exersarea tehnicilor de filmare și montaj, Let’s Go Digital! este o formă de interacțiune, mereu imprevizibilă datorită tinerilor participanți care „nu sunt înregimentați, cimentați într-un anumit curent. În afara proiectului, nu am șansa să întâlnesc tineri de vârsta asta. Sunt efervescenți, preocupați, tonici. Habar n-au cât de mult dau”, adaugă Dana.

Din cele zece zile intensive de exercițiu și analiză, cea mai dificilă este prima: „Prima zi e un moment de criză. Pentru că are loc analiza propriilor realizări, află despre sine lucruri pe care nu le știau. Trec de la un program de 6-7 ore la școală, cu multe pauze, la ceva cu totul diferit. Nu află niciun răspuns concret de la noi, doar întrebări. Concluziile și răspunsurile le dau ei.”

Grupați în echipe de câte trei, cei 15 participanți se bucură de sprijinul a doi seniori, care au mai luat parte la ediția de anul trecut și de îndrumarea și experiența cinematografică a trainerilor Sorin Botoșeneanu, Neil Coltofeanu, Dana Bunescu, Vlad Petri și Tudor Cristian Jurgiu.

„Doamna dirigintă” e Melinda Boroș. Îmi spune, cu mândrie, că Let’s Go Digital! a făcut buletinul, și mi-l și arată:

 

„Este cel mai frumos proiect al TIFF-ului. De când l-am descoperit, mi-am dat seama că nu mai vreau să fac altceva”. Și-a dat seama că îi place să lucreze cu copiii și tinerii destul de recent, după ce s-a implicat în proiectul „Regizăm viitorul: integrare prin educație cinematografică și nonformală”, dedicat copiilor între 7-14 ani, majoritatea rromi, din localitatea Cojocna. Ceea ce apreciază cel mai mult în lucrul cu tinerii este atitudinea că totul este posibil, precum și faptul că poți vedea continuitatea „îi vezi cum vin, cum pleacă, în ce fel se schimbă”. Este coordonatoarea proiectului LGD! de la ediția de anul trecut și a învățat multe de la ei.

Paul Dogioiu, este în clasa a XI-a și vine din București. Este pasionat de fotografie și de filmul documentar, în special pe latura observațională. Împreună cu echipa lui, a lucrat la un material filmat la piața de flori din spatele complexului comercial Leul din Piața Mihai Viteazul. Personajele sunt reale – o familie de florari, care vine aici de vreo patruzeci de ani, facând naveta de la patruzeci de kilometri. De cele mai multe ori cu vreo „ocazie”, pentru că autobuz nu este. Echipa de producție a primit trandafiri, floarea miresei în roz și frezii albe și a fost invitată la cină, la ei acasă.

De ce ați ales acest spațiu?
„Am fost cu câteva zile înainte și am văzut că se întâmplă lucruri. E un loc ce merită explorat”.

Ce apreciezi cel mai mult la LGD?
„S-a legat o colaborare între toți cei de la atelier, indiferent de vârstă – traineri, organizatori, participanți. (...) Ajungi să cunoști lume din toată țara – Baia-Mare, Timișoara, Oradea, București, Bacău, Câmpulung-Moldovenesc, Iași... și ești obligat să ieși din zona de confort”.

Ce le spui părinților?
„Sunt bine, am mâncat, nu o să vă zic câte ore am dormit, ne vedem peste câteva zile”.

S-a întors una dintre echipe, este în căutare de actori pentru distribuția filmului final – un narator cu poker face și simțul umorului, o fată teatrală, plină de viață și un redactor-șef mai plinuț. Cine vor fi aceștia? Vino sâmbătă să afli și să alegi scurtmetrajul câștigător! 

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Viorela Sfarlea