TIFF 2017

Film + Politică = Vizionare și Dezbatere

Dacă de obicei discuți filmele văzute la festival cu prietenii tăi cel puțin la fel de cinefili, anul acesta TIFF te provoacă la dezbateri și schimburi de impresii și cu personalități ale scenei publice și politice.

Ieri (4 iunie), la Cinema Florin Piersic, a avut loc prima proiecție a filmului documentar Politica, manual de întrebuințare  (r. Fernando León de Aranoa, 2016), urmată de o dezbatere avându-i ca invitați pe Dan Mașca - inițiatorul modificării legislative privind reducerea numărului de semnături necesare pentru înființarea unui partid și membru fondator al Partidului Oamenilor Liberi (POL),  jurnalistul Liviu Mihaiu, politologul și activistul Claudiu Crăciun, unul dintre inițiatorii platformei civico-politice Demos, Mihai Goțiu, senator USR, Adrian Dohotaru - deputat USR, Tudor Pop - deputat USR, Elek Levente, președintele USR Cluj, și realizatorul radio și TV Andrei Gheorghe.

Montat din peste 500 de ore de filmare de pe parcursul a 15 luni, filmul reconstituie fenomenul Podemos din Spania și oferă o perspectivă directă asupra crizelor, succeselor și dezbaterilor interne ale uneia dintre cel mai vertiginoase evoluții politice din istoria recentă: Acum un an spuneam că nu se schimbă nimic, acum ne întrebăm cum să câștigăm.

Imediat după proiecție, invitații la dezbatere au luat Manualul de instrucțiuni și l-au contrapus actualității politice românești. Lăsăm în scris punctele-cheie ale acestei întâlniri inedite de duminică după-masă.

Stânga sau dreapta? Fondatorii Podemos spun că nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Ideologia lor e democrația versus oligarhia. Este acesta un apel populist, spunând cuvintele pe care nemulțumiții vor să le audă?

Claudiu Crăciun insistă asupra nevoii unei stângi democratice mai participative, mai reale. Platforma civico-politică Demos nu se ferește de cuvintele „sărăcie” și „inegalitate”, ci dimpotrivă, își construiește programul în jurul lor. Pentru Liviu Mihaiu, stânga și dreapta reprezintă „un model de disciplinare și polarizare de care nu mai avem nevoie”.

Impresii și provocări. Andrei Gheorghe aduce discuția înapoi la film și primește un rând de aplauze. Lui Adrian Dohotaru i-ar fi plăcut să vadă mai multă emoție în manualul celor de la Podemos: cum socializează membrii partidului cu familia și prietenii după 12 ore de muncă pentru campanie? „Unde e zona de pace? (...) Pentru ce luptăm, până la urmă?”.

Din perspectiva lui Mihai Goțiu,  acțiunile partidului Podemos mizează mult pe formă și metodă, și mai puțin pe conținut. E nevoie, în România, de mesaje puternice care să poată schimba mentalități, adaugă el. Nu lipsesc provocările din public, privind programul politic al USR. Demisia lui Nicușor Dan. Podemos, Demos și USR se intersectează, dialogul e viu.

Diferențele de lege electorală dintre Spania și România sunt aduse în discuție de Dan Mașca –   „Acei tineri erau liberi”, întrebându-se câtă astfel de libertate există în România.

Întâlnirea s-a încheiat cu întrebarea: Cum arată România anului 2020? Andrei Gheorghe vede viitorul „în roz” – în presa din Cehia sau Rusia, România e dată ca model în urma evoluțiilor recente.

Dacă nu ați reușit să ajungeți duminică,  mai aveți o șansă de a vedea filmul și de a participa la discuții miercuri, 7 iunie, ora 15:00, la Casa de Cultură a Studenților. La cea de-a doua dezbatere „Film și politică” vor fi prezenți fostul premier Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății în cadrul aceluiași Guvern, în dialog cu jurnalistul Mihnea Măruță.

Ca într-o poveste, circumstanțele pentru un final fericit erau acolo. Trebuia doar să îndrăznim. (Juan Carlos Monedero, ex-membru Podemos).

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Viorela Sfarlea