TIFF 2017

Cine-concert Moartea obosită: alegorie, expresionism și orgă

Când filmul și muzica se întâlnesc, rezultatul poate fi unul cel puțin inedit și frapant. Moartea obosită este o combinație care o să vă încânte mâine la Biserica Romano-Catolică “Sfânta Treime” de la ora 21:30. Nu credem că e neapărată nevoie să vă convingem, dar vă putem spune de ce am merge noi să vedem:

Muzica îi aparține lui Thierry Escaich, compozitorul de origine franceză care câștigat de patru ori premiul Cel mai bun compozitor al anului în cadrul Victoires de la Musique din Franța. Jucând un rol major în muzica contemporană, Thierry este renumit pentru stilul său compozițional, improvizațiile sale muzicale și concertele de orgă. Peste 100 din lucrările semnate de el sunt în repertoriul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestrele Radiodifuziunii Franceze. El va fi prezent mâine la cine-concert și va acompania live creația cinematografică din 1921 a lui Fritz Lang, Moartea obosită.

Producția alegorică a lui Lang în care iubirea și moartea se îmbină într-o poveste inedită este al doilea motiv pentru care n-am rata evenimentul. Când doi tineri se întâlnesc cu Moartea sub forma unui străin și el este sechestrat în spatele unui zid de netrecut, rămâne în mâinile ei soarta lor. Pusă la trei încercări, toate în cadre exotice în care ea devine o femeie din Persia, apoi din Veneția, ca la final să se transpună în femininul chinezesc. Neputința de a trece probele o aduce în fața unei adevărate provocări pe care vă invităm să o descoperiți mâine.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Teodora Siboiu