TIFF 2017

California Dreamin’ (Nesfârșit), după 10 ani la TIFF

Un tren NATO, încărcat cu echipament militar, este oprit în comuna Pielești, județul Dolj. Șeful gării, Florin Patrachioiu descoperă că actele convoiului militar nu sunt în regulă. După amenințări din partea autorităților vamale, chiar și din a lui Traian Băsescu, ministrul transporturilor la vremea aceea, trenul are permisiunea să treacă. La o luna după incident, americanii sunt opriți de același șef de gară, dar pentru mult mai mult timp. 

Povestea din spatele peliculei California dreamin´ (Nesfârșit), în regia lui Cristian Nemescu, este reală. Florin Patrachioiu este interpretat de Răzvan Vasilescu. În film, îl cheamă Doiaru, iar staționarea trenului este de 5 zile. Scenariul amplu, cu multe subintrigi, încărcat de umor trist și o viziune cinică, conturează întâlnirea dintre două lumi diferite. Povestea tragi-comică, în peisajul postapocaliptic, critică societatea românească, într-un mod obiectiv, fără absolut nicio interpetare personală.

Anul acesta, California Dreamin’ (Nesfârșit), împlinește 10 ani. Filmul a primit și acest nume, deoarece e neterminat, din cauza morții regizorului. A câștigat cea mai importantă distincție a secțiunii la care a participat la Cannes, Un certain regard, fiind visul oricărui cineast. 

Mâine, de la ora 21:45, la Piața Unirii Open Air, revedem ultimul film semnat de Cristian Nemescu. 

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Alexandra Sandu