TIFF 2017

“Caimacul” transilvan

TIFF Sweet 16 a fost o ediție de lux, pe care a înnobilat-o prezența unei cafele nelipsite la marile festivaluri: Nespresso, pe care o întâlnești la Cannes, în Palat, în sala presei sau pe o plajă paradisiacă, la Berlin, la Toronto ori la Roma și Karlovy Vary, nelipsind nici de la decernarea englezeștilor premii, mult râvnite, BAFTA. Capsulele multicolore duc oricând cu gândul la curcubeul din „Vrăjitorul din Oz” și te aștepți, în orice moment, să-l zărești pe George Clooney, ajuns la poarta Raiului sau caftit de un mafiot, dar care pentru nimic în lume n-ar renunța la licoarea lui preferată. La întâlnirea dintr-o la o vilă hollywoodiană, sau ca-n „Zabriskie Point”, a lui Antonioni, cu nume de cod, aproape: Kiki,  pe malul unei piscine, care părea că se revarsă printr-o iluzie optică peste orașul văzut de sus, peste Clujul cinematografic, am descoperit și ce înseamnă black ice coffee, altceva decât  affogato, cu înghețată, rețeta de vacanță de vară 2017!  Dar și cum prepară un expert și mai ales ce este un „pink & sparkling”, un cocteil tricolor, pe etaje, ca un tort de nuntă, cu schweppes, suc de grep roz și bineînțeles Nespresso, ce altceva?  De fapt, detalii despre fiecare aromă și intensitate în parte le-am căpătat și la o lansare de filme, mai ceva ca pe Riviera franceză, în după-amiaza dedicată Realității virtuale, la InfiniTIFF, nu departe de cinematograful Florin Piersic, ca să nu ratăm proiecțiile. Cred că ideal e să savurezi o ceșcuță, când trebuie să reziști la un maraton de vizionări și povești din istoria celei de-a șapte arte. (Ce grozav ar fi fost să fi existat la video-nights, de până în 1989, când oribilul Nechezolul era singura opțiune!)

Primul care s-a gândit să strecoare pe ecran cafeaua a fost chiar Chaplin (nu degeaba îndrăgea el Elveția - la Vevey are și statuie - țara de baștină a lui Nespresso!), în 1914, în „Caught in a Cabaret” căruia francezii i-au spus „Charlot Garçon de cafe”/„Charlot chelner”. Peste aproape 20 și ceva de ani, în 1936, va relua un moment similar, foarte nostim, plin de gaguri,  în „Timpuri Noi”/„Modern Times”. Și apoi inegalabila și fermecătoarea Audrey Hepburn, în „Mic dejun la Tiffany” se uită cu jind la diamantele din vitrina new-yorkeză, în timp ce soarbe dintr-un pahar din plastic (cam inestetic), cafeluța de dimineață, îmbrăcată în celebra rochie neagră și cu perle la gât. În „Reality Bites”/„Cu picioarele pe pământ” Ethan Hawke îi face ochi dulci Wynonei Ryder, la o cafea din mers, iar ea profită de ocazie, să nu pară atât de interesată de curtea subtilă, care i se face. În „Pulp Fiction”, Tarantino, între o doză zdravănă de sânge strecoară și o cafea întăritoare și salvatoare. În „Love Actually”/„Pur și simplu dragoste” bietul Collin Firth rămâne fără paginile, la care atâta trudise, pentru că ceașca folosită pe post de greutate, o tentează pe parteneră și foile își iau zborul, spre disperarea autorului! În „Cafea și țigări” clasicul cult al lui Jim Jarmusch , clovnul european, Roberto Benigni (după oscarizatul „La vita e bella”) face un întreg circ, cu cești, care, mai apoi, ajung și un fel de piese, pe o tablă de șah. Țigările, între timp, fiind mai degrabă interzise, rămâne vedetă cafeaua, ca să-i ajute pe actori, să dea de lucru mâinilor și privirilor, în vreme ce scenografilor fac un pic de concurență ceaiului, cu aer bolnăvicios, chiar și din porțelanuri fine. În „Remușcarea”/„Atonement”, e una dintre cele mai tandre scene la o cafea. N-o ratați! Și lista poate continua!

 De fapt, există cafeaua de dimineață, cafeaua de împăcare, cafea de socializare, cafea de spart gheața într-o nouă relație sentimentală, cafeaua de agățat, chiar și la înălțime ; Coffee, tea or me?, cafeaua descoperitoare, din călătorii, cea nostalgică, sau cafeaua de rezistat la spectacole succesive, cafeaua de citit ori de învățat pentru examene, de scris sau de creat, cafeaua de-o noapte albă și cea de după o mahmureală. Toate sunt într-un racord perfect cu Nespresso, unde ar trebui poate inventată, odată cu venirea pe lume a gemenilor lui Clooney, fată și băiat și cafeaua mixtă: două sorturi: roz: Rosabaya de Colombia  și bleu: cea din ediția limitată: Laos Bolaven Plateau. Știați că există și cafeaua After Eight, ori cea cu ciocolată albă?

La anul, după modelul automobilelorunui brand cunoscut , pentru care s-au făcut scurte filmlulețe de către mari regizori autohtoni, ori pentru James Bond, n-ar fi rău să se întâmple același lucru și cu Nespresso.  Și, cine știe, vreunul dintre ele ar putea deveni o reclamă universal adulată! Obiecte de recuzită există, aparate sofisticate, dar și recipiente de transportat, de savurat, ca să nu mai vorbim de lingurițele de amestecat zahărul, neapărat brun, asortat. Și bonus: pastile de ciocolată și un fel de fursecuri, marcă înregistrată. Și pentru că mă plângeam că nu se poate ghici viitorul în ristretto sau espresso, Ileana a venit cu ideea genială să fie desenate gata, ceștile sau paharele pe interior. Și s-ar țese doar destine ca-n filmele cu happy-end. 

Mai rămâne o singură dilemă, shakespeariană sau Corneliu porumboiană: A băut s-a n-a băut un Nespresso și șarmantul Alain Delon? Și dacă da, din care? Misterul va dăinui, însă vă invit să îl deslușiți descoperind sortimentele Nespresso în Nespresso Boutique din București, Calea Dorobanți 210.

Irina-Margareta Nistor,
Filmofilă, dependentă de Kazaar,
 cafeaua Nespresso “indigo”  

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF