TIFF 2016

„Ultima zi”, în premieră mondială și întrebările publicului

Scris de Iulia Vlad

Ieri seară, Gabriel Achim și echipa noului său film, „Ultima zi", au fost prezenți la premiera în premieră mondială a acestuia, la Cinema Victoria. Au rămas apoi timp de jumătate de oră la discuții despre întreg procesul din spatele peliculei, răspunzând la toate întrebările publicului.

Sala a fost arhiplină, s-au pus și câteva scaune suplimentare. Din câte știu eu, era sold out de acum câteva zile și multă lume aștepta să vadă filmul independent semnat de Gabriel Achim, cu multe nume sonore în distribuție - Mimi Brănescu, Rodica Lazăr, Doru Ana și Adrian Vancică.

La q&a am aflat că toată echipa filmului și mulți oameni din afară au contribuit cu ce au putut pentru a asigura condițiile de filmare, producătorul Dan Burlac povestind că „avem un generic de șapte minute, mașina poliției are numele TIFF-ului, toată lumea a făcut acest film să fie posibil”.

„A fost un film foarte greu și le mulțumesc tuturor că au muncit pe gratis, în primul rând, că n-au făcut mofturi mâncare, plus au rezistat șa condițiile de filmare – a trebuit să filmăm totul foarte repede, în 15 zile. Cea mai mare satisfacție e că l-am putut vedea pe ecran, ceea ce este un lucru incredibil, având în vedere resursele pe care le-am avut la dispoziție.”, a spus Gabriel Achim.

Întrebat de felul în care se leagă partea de road movie de la început, când era iarnă, și cea de-a doua parte, fără zăpadă, Gabriel Achim a explicat traseul pe care l-au parcurs, respectiv din munții Padina către București, zonă unde trecerea de la iarnă la primăvară se întâmplă aproape brusc. Stați liniști, nu este un film despre încălzirea globală", a mai adăugat regizorul. Am mai aflat că scenele din mașini au fost filmate pe green screen. Am vrut o lumină aparte și de asemenea, a fost o soluție pentru lipsa de resurse, nu puteam filma noaptea la -20 de grade în zăpadă de un metru jumătate", mai spune acesta.

Mimi Brănescu a oferit la rândul lui un răspuns la o întrebare din public despre personajul său, călugărul - „De ce personajul Adrian a avut atât de puține replici, tot din rațiuni bugetare?" cu „Nu știu.. Hahaa!”

Cosmin Manolache (coscenarist) și Gabriel Achim au povestit de la ce a pornit ideea filmului.  „A fost o proză scurtă pe care i-am dat-o lui Gabi. Fusese respins un proiect anterior - un fel de primă ciornă a prozei - de către CNC și ăsta a fost unul dintre motivele depresiei. Am continuat povestea, adăugând mai multe povești care mi-au trecut pe lângă ureche.”, a povestit coscenaristul. Gabriel Achim ne-a povestit o parabolă cu doi călugări care trăiesc în deșert care se vizitează și unul dintre ei îl întreabă pe celălalt ce face, iar acesta îi răspunde:  Pierd timpul.”, iar primul continuă Eu și când îmi pierd timpul îi mulțumesc lui Dumnezeu”.

Am prins cam toate punctele forte ale discuției, dar dacă vreți alte informații direct de la Achim, puteți citi interviul nostru în exclusivitate.

 

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Iulia Vlad