TIFF 2016

The great Iain Smith (producer of „Mad Max: Fury Road”) and his passion

Iain Smith, producătorul unor filme celebre precum Mad Max: Fury Road, The Fountain şi The Fifth Element a fost prezent ieri la TIFF Lounge, unde a vorbit cu cei prezenţi despre producţia de film, pasiunea lui pentru cinematografie şi multe altele.

Iain Smith - Tiff Lounge 4

La întâlnirea cu producătorul s-au aflat printre cei prezenţi în public, producători, regizori şi alţi cineaşti care au fost interesaţi de experienţa de muncă a acestuia. Un element important în ceea ce priveşte atribuţiile de producător i se pare lui Iain Smith că este reuşita de a înţelege regizorul şi ce anume acesta urmăreşte să descopere în filmul său. Rolul producătorului este de a-l ajuta, susţine şi bineînţeles, de a-l tempera în ceea ce priveşte cheltuielile implicate în realizarea filmului, acolo unde este cazul.

Iain Smith - Tiff Lounge 2

Iain Smith este de părere că un buget mai mare alocat pentru realizarea unui film este, pe de o parte, un lucru bun, deoarece îţi permite să faci mai multe pentru şi cu producţia respectivă, în acelaşi timp menţionând şi faptul că, în cazul în care un film care are la dispoziţie prea mulţi bani, poate deveni auto-indulgent, fapt ce va dăuna calităţii acestuia. Iain Smith a povestit despre discuţiile avute cu regizorul filmului The Fountain (pe care l-a şi produs) şi cum l-a convins pe acesta să reducă din bugetul dorit pentru film. Modificările pe care le-au adus împreună  nu doar au redus cheltuielile, ci au făcut filmul mai bun.

Iain Smith - Tiff Lounge 7

Producătorul a satisfăcut curiozitatea publicului referitoare la începuturile sale, povestind despre pasiunea pe care a dezvoltat-o pentru filme şi cinema încă din copilărie şi cum le cerea banii pe bilete prietenilor, pentru proiecţiile pe care le organiza acasă. Ca producător, a început prin a accepta toate proiectele care-i apăreau în cale, toate tipurile de producţii. Timp de 10 ani a făcut acest lucru, timp în care şi-a permis să greşească şi să înveţe. Avea 32 de ani când a ajuns să producă primul film de mai mare anvergură din cariera sa.  Iain Smith a spus despre sine:

I am not a genius, but I am a very hard worker.

(Trad: Nu sunt un geniu, dar muncesc foarte mult.)

Iain Smith - Tiff Lounge 1

Pe parcursul discuţiilor cu publicul, producătorul a avut un aer degajat, a zâmbit şi a făcut glume. A fost o prezenţă plăcută şi a oferit multe informaţii valoroase pentru audienţa numeroasă.

 

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Daniela Elena Dragan