TIFF 2016

Alvaro Ogalla, actorul principal din „Ereticul” și „apostatul” festivalului

Scris de Flavia Dima

Azi de la ora 14:15 la Cinema Arta a avut loc proiecția filmului spaniol Ereticul al regizorului Frederico Veiroj. Câștigător al premiului FIPRESCI la San Sebastian 2015, filmul spune povestea lui Gonzalo, un student la filozofie care dorește să ia viața în propriile sale mâini și să se dezică de toate deciziile luate de către alți oameni pentru el. Primul pas? Să devină apostat: adică, să își anuleze actul de botez. Inițiativa se soldează, evident, cu o incursiune semi-kafkiană în lumea birocrației religioase și a moralității, în care se chestionează modul în care convingerile personale influențează raportul între oameni.

Cu ocazia proiecției, am avut șansa de-a sta puțintel de vorbă cu Alvaro Ogalla, actorul principal al filmului, care a ținut să mulțumească TIFF pentru primirea foarte caldă pe care a avut-o aici. Am aflat cu suprindere că bucăți bune din film și din personajul central sunt bazate chiar pe propria sa experiență.

the_apostate

„A fost destul de dificil să joc în acest film, pentru că nu sunt actor profesionist. Legătura mea cu personajul este că povestea lui este bazată pe experiența mea proprie, pentru că și eu am încercat să mă apostez în Spania și am dat de aceleași probleme. Fiind un bun prieten al regizorului, i-am spus odată lucrurile prin care am trecut și el a devenit fascinat – de aici am ajuns săs facem filmul,” ne-a povestit Alvaro.

„As spune că 40% din film este real și 60% este fictiv. Tipul de personalitate al lui Gonzalo este, în schimb, cam în proporție de 70% bazat pe felul meu de-a fi. Jucându-l, mă gândeam la personajul lui și credeam că Gonzalo știe ce nu vrea, dar nu știe ce vrea. Frederico [n.r.: regizorul] spune că acesta înflorește în mai multe direcții simultan, dar că această primăvară spirituală ajunge să-l îmbete cu miasma ei. Totuși am ajuns să cred acum la 9 luni după lansarea filmului, că Gonzalo are totuși dreptate. Avem nevoie de schimbări profunde, trăim într-o perioadă revoluționară a istoriei.”

In Focus: Federico Veiroj Hombre come pavo en audiencia *** Local Caption *** El apóstata, The Apostate, Federico Veiroj, E/F/Uruguay, 2015, V'15, Spielfilme

Unul din cadrele cele mai spumoase ale filmului.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Flavia Dima