TIFF 2016

Iain Smith, la Q&A după proiecția „Mad Max: Fury Road”

Scris de Flavia Dima

N-aș fi crezut niciodată că voi prefera să merg la TIFF la un film pe care aș avea șansa să îl văd oricând. Și totuși asta am simțit ieri la Mad Max: Fury road  - ocazie perfectă pentru un om ca mine, care n-a reușit să prindă filmul în Cityplex-uri. Și ce experiență a fost! Auzisem de notele și tușele feministe ale acestui film și despre faptul că ar fi revoluționare pentru filmul de acțiune - și mamă mamă, Charlize Theronkickass în rolul Furiosei. Dincolo de toate exploziile și personajele grotești care se bat aproape încontinuu cu o barbarie incredibilă, Fury Road conține un mesaj extrem de puternic despre emanciparea feminină și despre capacitatea lor de a învinge.

MadMax-03.06-Dragos Birtoiu_web-24

Producătorul Ian Smith a urcat în aplauzele publicului la final pe scena Piața Unirii Open Air și povestit câte ceva despre cum au decurs filmările. Vă lăsăm aici cu cele mai importante intervenții ale omului care a gestionat un film de o asemenea anvergură:

  • Trebuie să speri și să lucrezi din greu pentru a face un asemenea film. Filmările au durat 23 de săptămâni dar pregătirile au durat un an și jumătate. George a vrut să facă filmul acesta vreme de 20 de ani, a visat noapte de noapte la el.
  • Acesta a fost filmat digital, celuloidul nu ar fi dus. Aveam 30 de camere pornite simultan pe platou, care au captat 400 de ore de brut. A durat 4-5 luni doar ca să organizeze materialul pentru montaj. George e un geniu, știa ce poveste vrea să spună de la bun început, așa că a putut alege cadrele potrivite. Să nu uităm că lungimea unui cadru era în de 2-3 secunde.
  • E un trend nou, care implică respect față de public: să nu se folosească prea multe efecte speciale. Aproape toate efectele au fost reale, totul a fost filmat în deșertul din Namibia. A costat mult și a fost greu de organizat, dar publicul știe că vede ceva adevărat. Am folosit efecte speciale, dar doar pentru a completa filmul. Inima filmului constă dintr-un bash and crash de modă veche.
  • Fără a intra în politică, George a fost conștient de la bun început în ceea ce privește puterea feminină. Puterea feminina de fapt stă la baza lumii, ea schimbă totul, face lucrurile să fie posibile. La început ul filmului, în Citadelă, vezi cum arată lumea condusă de testosteron. Încă mai vedem asta în lume, în zilele noastre. Asta se întâmpla când bărbații conduc lumea fără niciun pic de echilibru. Furiosa este un personaj modern. Ea creează povestea din film. (...) Că nu alunec în intelectualisme, puterea feminină, odată ce lucrează împreuna cu cea masculină naște puterea umana. La final, când Max își spune numele, el știe ca a redevenit om, că nu mai este animal. Asta face ca acest film să fie deosebit, și cred că unul obișnuit de acțiune nu ar fi avut același succes ca și Mad Max: Fury Road.

O întâlnire excepțională cu un om a cărui realizări imense nu se reflectă deloc în atitudinea lui umilă și foarte amabilă, care i-a fermecat pe oamenii din public cu șarmul și eleganța sa.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Flavia Dima