TIFF 2016

Cum se sărbătorește ZIUA MAGHIARĂ la TIFF

Scris de Misa Giurgiu

La TIFF 2016 avem întotdeauna parte de diversitate.  Astfel, în ultima zi de mai, ochii ni se deschid în fața culturii maghiare. Avem parte de câteva dintre cele mai bune filme astăzi și în zilele ce vor urma.

Astăzi, 31 mai, la ora 17:00, ați avut  ocazia să-l întâlniți la TIFF Lounge, în Piața Unirii, pe actorul Levente Molnar, devenit cunoscut pentru rolul să în filmul Fiul lui Saul, în regia lui Lazlo Nemes.

53-1-F-1

În următoarele zile vom avea parte de cât mai multe proiecții maghiare:

Lily Laneîn regia Benedek Fliegauf, o are în prim plan pe Rebeka care își ia fiul și pornește în căutarea tatălui ei înstrăinat. Cei doi pornesc la drum, mama inventând tot felul de poveşti pentru a-i împărtăşi fiului său  din sumbrele ei amintiri din copilărie. Filmul poate fi vizionat mâine, 1 iunie, de la ora 10:00, la Cinema Arta sau vineri, 3 iunie, de la ora 17:30, la Cinema City Iulius 4.

lily_lane_still

Poetul Dispărut și Tabula Rasa, în regia Sandor Csoma, sunt scurtmetraje. Poetul Dispărut ne redă viața poetului maghiar Miklós Radnóti, victimă a Holocaustului, iar Tabula Rala ne  prezintă  Transilvania anului 1990. Dictatorul a murit. Emma şi Abel, amândoi de 13 ani, se îndrăgostesc unul de celălalt, dar trecutul părinţilor lor ascunde un secret sumbru. Cele 2 filme vor fi difuzate împreună mâine, 1 iunie, de la 12:00, la Cinema Arta.

Aproape toate sufletele de-aici, în regia Igor Buharov, Ivan Buharov, ne vorbește despre contele Ervin Batthyany care revine printre noi dupa 100 de ani de la moarte. El încearcă să-si impune din nou propriile idealuri, dar lucrurile nu ies așa cum plănuia el.  Filmul poate fi urmărit maine, 1 iunie, de la 14:30, la Cinema  Arta sau sâmbătă, 4 iunie, de la ora 12:30, la Cinema City Iulius 4.

Fiul lui Saul, în regia László Nemes, este unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2016, câștigând premiul pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar.  Îl cunoaștem pe Saul Auslander, un membru maghiar al Sonderkommando, grupul de deţinuţi evrei izolaţi de restul lagărului şi forţaţi să-i ajute pe nazişti la buna funcţionare a maşinăriei de exterminare în masă. În timp ce lucrează la un crematoriu, Saul descoperă trupul uni băiat. Fiind ferm convins ca e fiul său, Saul se decinde să-i salveze viața. Filmul va putea fi vizionat maine, 1 iunie, la ora 16:00, la Casa de cultură a Studenților.

Născută miercuri, în regia  Lili Horvath, ne-o  prezintă pe Maya,  o fată de 19 ani, născută miercurea care luptă cu stereotipurile pentru a obține custodia fiului ei de 4 ani.  Filmul poate fi urmărit mâine, 1 iunie, de la 17:00, la Cercul Militar. Mai puteți face asta duminică, 5 iunie, de la orele 12:00, la Cinema City Iulius 3.

wednesday_child_still

Mama și toți tăcăniții din familia noastră, un film în regia Ibolya Fekete ne prezintă o familie de "trăzniți", cu mama de 92 de ani în frunte, care se mută dintr-un loc în altul pentru a evada din rutină. Filmul poate fi urmarit mâine, 1 iunie, de la 18:00, la Cinema Florin Piersic, iar dacă îl ratați sau doar doriți să îl revedeți, puteți face asta duminică, în data de 5 iunie, de la ora 18:00  la Cinema Mărăști.

Drifter, în regia Gabor Horcher, ni-l prezintă pe Ricsi, un tânăr de 18 ani care vrea să gonească prin viaţă în scrâşnet de pneuri și să devină șofer de curse profesionist, doar că viaţa insistă să apese pe frână. Puteți viziona acest film mâine, de la orele 20:00, la Cinema Dacia Mănăștur sau sâmbătă, de la orele 22:00, la Cercul Militar.

Febră în zori, în regia Péter Gárdos, este bazat pe întâmplări petrecute în realitate. Având ca fundal o tabără de reabilitare suedeză în toamna şi iarna lui 1945, filmul spune povestea unei iubiri născute în cele mai bizare dintre împrejurări, între doi supravieţuitori ai Holocaustului. Îl puteți viziona într-o proiecție specială la Castelul de la Gilău, în data de 1 iunie, de la ora 21:45 sau  duminică, 5 iunie, la ora 12:30, la Cinema Victoria.

fever_at_dawn_still_0

Cel mai așteptat eveniment al serii are loc la castelul de la Gilău care își deschide portile cineaștilor în data de 1 iunie, de la ora 19:00 dar și iubitorilor de muzică, totți pregătiți de două concerte ale unor trupe maghiare de rock, Republic și Bagossy Brothers Company, și pentru proiecția filmului Febră în zori/ Hajnali laz (r. Péter Gárdos), o poveste de dragoste neobișnuită, inspirată din realitate.

Bilete pentru Ziua Maghiară de la castelul Gilău sunt disponibile aici.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Misa Giurgiu