TIFF 2016

Pianistul Touve Ratovondrahety (Patimile Ioanei D’Arc): „Pentru mine, este foarte important să fiu singur cu orga”

Scris de Iulia Vlad

Ieri, cine-concertul Patimile Ioanei D'Arc a fost evenimentul serii și totodată unul dintre cele mai rezonante momente ale ediției aniversare #TIFF15.

Biserica Sf. Treime a fost arhiplină, iar la intrare s-a format o coadă de vreo douăzeci de oameni, parte din ei neputând intra. O doamnă care ajunsese, într-un final, în față, i-a întrebat pe cei de la intrare „Deci mai există o speranță?". Biletele s-au epuizat, iar parte din echipa TIFF au făcut anunțul: va mai avea loc o proiecție în ziua următoare.

Povestea Ioanei d'Arc este una bine-cunoscută tuturor: a fost excomunicată și executată la Beauvais de către reprezentanții inchiziției catolice, iar după ce a fost arsă pe rug, mama ei s-a străduit tot restul vieții pentru a inversa verdictul - fapt care i-a reușit după zeci de ani. Între timp, ea a devenit eroină națională a Franței și a fost până la urmă canonizată de către Biserica Catolică. Așadar, a proiecta filmul lui Carl Th. Dreyer în Biserica Sf. Treime cu acompaniament de orgă devine așadar un gest cât se poate de simbolic față de memoria Ioanei D'arc.

ThePassionofJoanofArc_Biserica_30-05-2016_Vlad_Cupsa_web-85

Jocul actoricesc extrem de emoționant al lui Renée Jeanne Falconetti a umplut ecranul amplasat în mijlocul Bisericii, amplificat de superba arhitectură barocă a lăcașului și de muzica lui Touve R. Ratovondrahety, pianist al Operei din Paris. Patimile este cu atât mai impresionant datorită stilului său vizual unic - a fost unul din primele filme din istoria cinemaului care să fie construit din foarte multe prim-planuri, care devin cu atât mai impresionante datorită deciziei lui Dreyer de a ilumina puternic fețele nemachiate ale actorilor, tușând astfel toate imperfecțiunile lor, întărind expresia fizică a sufletelor lor. Scenele finale ale filmului, atunci când Ioana privește înspre văzduh de pe rug, n-au putut decât să ne facă ochii să alunece înspre pictura cerului de pe altarul bisericii.

ThePassionofJoanofArc_Biserica_30-05-2016_Vlad_Cupsa_web-78

După concert, ne-am întâlnit în față cu Touve R. Ratovondrahety, pianist la Opera din Paris  -  el a susținut concertul fenomenal ieri  și o va face și azi - și cu directorul festivalului Festivalul Filmului Mut din Pordenone - Jay Weissberg, care au adus evenimentul la TIFF.

Touve Ratovondrahety ne-a povestit despre întâlnirea cu orga din Biserica Sf. Treime „A fost foarte special. Am ajuns de dimineață și atunci am făcut cunoștință cu orga, dar nu mă puteam «cunoaște» cu ea, deoarece erau mulți oameni în jur, așa că am revenit la șase seara și am stat douăzeci de minute singur cu ea. Pentru mine, este foarte important să fiu singur cu orga, e ca și cum ai cunoaște o persoană. E un proces foarte delicat, ca și cum ai face dragoste cu cineva, până când ajungi în momentul acela în care te conectezi cu instrumentul", povestește pianistul.

ThePassionofJoanofArc_Biserica_30-05-2016_Vlad_Cupsa_web-68

Jay Weissberg ne-a povestit despre cum a adus evenimentul la TIFF: „Touve a susținut concertul în Pordenone acum trei ani. Vorbeam cu Mihai Chirilov despre ce evenimente voia să aducă la TIFF, a menționat faptul că vrea să aibă loc într-o biserică și i-am spus că am persoana perfectă și filmul perfect. În Pordenone a fost diferit, aveam cor și orchestră, la Cluj am adus o variantă mai simplă, doar proiecția și concertul.", spune directorul de festival.

După cum am spus, evenimentul se va repeta diseară, pentru ca toată lumea să poată avea parte de această experiență, iar bilete puteți găsi aici.

Au consemnat Iulia Vlad și Flavia Dima.

 

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Iulia Vlad