TIFF 2016

Afacerea Est, premieră mondială la TIFF

Scris de Misa Giurgiu

Mă număr printre sutele de spectatori care au asistat vineri, de la ora 17.00 la premiera fimului românesc Afacerea Est, o producție România - Lituania, în regia lui Igor Cobileanski.

afacerea_est_still

Venisem la film cu mari speranțe de a vedea ceva extraordiar și nu am fost dezamăgită deloc.  Am avut parte de o dramedie extraordinară. Timp de o oră jumătate nu am putut sa-mi dezlipesc ochii de pe ecran. Eram absolut fascinată de  jocul actoricesc, de profunzimea scenariului și vivacitatea dialogului.

Filmul poate se vrea a fi serios, dar replicile au fost livrate cu atât de multă iscusință și ironie încât fiecare spectator era cu zâmbetul pe buze, chiar și la plecare. Mai mult de atât, multi dintre ei au așteptat până la final pentru a se putea întâlni cu echipa filmului și a-i felicita personal pentru succesul acestei producții. Majoritatea au spus că așteptau de multă vreme o comedie așa spumoasă. Regizorul Igor Cobileanski și actorul Ion Sapdaru au vorbit despre greutățile legate de obținerea finanțării și responsabilitatea unei coproducții România - Lituania - Moldova.  Cobileanski a mărturisit că a stat mult timp să scrie scenariul filmului și că atunci așa a simțit personajele, trebuiau să aibă umor ca să poate să înfrunte mai ușor realitatea acelor vremuri.

afacerea est

Îmi stă mintea numai la scenele în care cei doi tovarăși de ocazie în afaceri - Petro și Marian - trebuie să alerge încoace și încolo pentru a primi bani de mâncare și la toate rimele și înțelesurile replicilor.

1 Comentariu

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Misa Giurgiu