POVESTI DIN CASA TIFF 2014

TIFF e cel mai mișto fel de a-ți petrece adolescența. ELENA COSMĂNESCU

Scris de Maco

Copiii TIFFului cresc și zboară frumos, apoi, când le vine dorul de cuib, revin cu forțe noi, antrenate și dătătoare de inspirație.

Elena CosmanescuElena Cosmănescu vine la TIFF  din 2005. Atunci avea 15 ani și participa la prima ediție LGD. S-a ales cu o diplomă și aplauze pe scena Teatrului Național, o tonă de încurajări și un munte de încredere. Tot atunci s-a întâlnit cu un film românesc pe care și-l va aminti toată viață. „Moartea domnului Lăzărescu. La cinema Republica. La 11 noaptea. Muream de somn, după o zi plină. Am stat trează tot filmul, țintuită în scaun 3 ore. Aveam 15 ani.”, povestește Elena.

„De atunci tot vin, în diverse forme. Anul acesta mi s-a propus să organizez atelierul de film de la Let’s Go Digital. Am acceptat imediat. Când vii la TIFF, mai exact la LGD,  de la 15 ani, nu poţi scăpa de  o influenţă uriaşă şi iremediabilă. Care anume? Greu de descris.”, spune colega noastră care are acum 24 de ani. Și ea e Capricorn (ca Ana Maria Sandu, Cristi Mărculescu și alți obsedați de filme din echipă), așa că, dacă vă distrați făcând comentarii zodiacale, aflați că festivalul a fost gândit de combinația Gemeni – Leu – Săgetător (Tudor Giurgiu – Oana Giurgiu – Mihai Chirilov), manageriat de o Fecioară (Cristi Hordilă), Programat de o Balanță (Ștefan Bradea), Acreditat, Transportat și pregătit tehnic de Pești (Alexandra Buzaș, Dana Boghean Melconian, Vlad Plăiașu), cu o actriță Rac la cârma departamentului Guest (Ozana Oancea), și Comunicat de un Săgetator (Raluca Papanicoglu).

Nu se dă în lături de la provocări, așa că e pregătită pentru o experiență istovitoare, dar extrem de plăcută cum e cea de Coordonator Let’s Go Digital.
„Cei mai buni/ apropiati/ adevarati (YO, hommies) prieteni i-am cunoscut la LGD.”, mărturisește Elena.

N-a avut parte de moment dificile, ci interesante, cel puțin. „La Sibiu am stat la un vanator. Care ne-a invitat intr-o seara la cina. In timp ce mancam o supa de caprioara ucisa cu mana lui ma bucuram de privelistea grozava de pe pereti: capete moarte, cerbi, cozi de veverite, VULPEA, URSUL, coarne, coarne, coarne. PESTE TOT. Super.”

E plină de energie și vervă pentru că la TIFF a căpătat cel puțin 5 puteri supranaturale…

1. Să funcționez fără să dorm;

2. Să văd 5 filme pe zi;

3. Să rulez țigari de tutun;

4. Să vorbesc cu 5 oameni deodată;

5. Să nu mai vorbesc atât de repede.

Nu-i de mirare că numără zilele până ajunge la Clujul cel cald găzduitor de TIFF „mult, zgomotos, laudăros” unde la ordinea zilei sunt „a filma, a râde, a rata.”
Apropo, ca să nu ratați vreun film care vă face cu ochiul din programul TIFF, intrați fuguța pe site să vă dumiriți cum faceți rost de TIFF CARD ȘI GOLD CARD – AICI.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Maco