POVESTI DIN CASA TIFF 2014

Structura cristalului – Proiecţie specială la TIFF

Scris de TIFF Blog

Sâmbătă ne aşteaptă o proiecţie de gală  de la 18.30 la Cinema Piersic, în prezenţa unuia dintre cei mai importanţi regizori polonezi şi membru al juriului festivalului, Krzysztof  Zanussi, premiat deasemeni la TIFF cu premiu pentru întreaga activitate.

Filmul acestei minunate proiecţii speciale îi are în distribuţie pe actorii Adam Debski, Wladyslaw Jarema, Jan Myslowicz, a ieşit la rampă în 1969 şi spune povestea lui Jan, un fizician, lucrează ca meteorolog într-un sat. Soţia lui Anna este învăţătoarea locală. Marek, un om de ştiinţă cu mare potenţial şi colegul lui Jan din facultate, vine în vizită. Încearcă să-l convingă pe Jan să se întoarcă la universitate. Surprinzător, sugestiile sale sunt întâmpinate cu o împotrivire categorică.  Un mic preview pentru încantarea ochilor publicului în trailerul filmului.

A primit premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul de film de la Mar del Plata 1970, şi premiul oraşului Valladolid la festivalul omonin din acelaşi an.
Structura Cristalului este lungmetrajul cu care regizorul a debutat în lumea cinematografiei şi după atâţia ani se confirmă că acest Cristal i-a purtat noroc.
Născut pe 17 iunie 1939, în Varșovia, Krzysztof Zanussi a studiat fizică, filosofie, apoi cinema la renumita școală de la Łódź. Scurtmetrajul său de absolvire, Moartea unui provincial (1966), a câștigat Leul de Aur la Veneția. A regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale.

Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Festivalul de la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția Festivalului de la Veneția.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice și la European Graduate School din Elveția și conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internaționale, este președinte al European Federation of Audiovisual Performers și consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului. În 2001, a obținut titlul de Honoris Causa din partea Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru și operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viața sa și opera sa au fost subiectul documentarului Anxiety / Niepokój (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Fără prea multe alte cuvinte, vă aşteptăm la proiecţie, o să fiţi vrăjiţi de vorba şi carisma acestui spirit de cinema şi de un film aparte!  Ne vedem la film! 😉

Christine-Marie Turcu,  voluntar Blog-TIFF

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog