POVESTI DIN CASA TIFF 2016 TIFF PE BLOGURI

Ruxandra Predescu: „Aş recomanda oricui o doză concentrată de TIFF!”

Scris de TIFF Blog

Ruxandra Predescu zice că a fost doar la 5 ediții de TIFF, dar noi credem că a fost la aproape toate, atât de mult îi place să vorbească de TIFF și de lucrurile faine de aici. Citim în general mai multe pe blogul ei - printreranduri.eu.

La câte (şi care) ediţii TIFF ai fost şi cum ai dormit după?

Oficial, la vreo cinci, consecutiv, cu asta curentă cu tot, cred. Sau şase? Cine le mai numără! Dacă puteam, aş fi venit oricum la toate!De dormit după am dormit mult, însă doar când am plecat acasă. Au fost daţi în care am plecat direct la FITS şi nici acolo nu prea se doarme!

Ce te-a uimit şi ce te-a bucurat de fiecare dată?

Mă uimeşte şi mă bucură implicarea clujenilor în TIFF, ador faptul că magazinele din centru, de exemplu, îşi îmbracă manechinele din vitrine cu tricouri TIFF. Bine, clujenii is tot timpul amabili şi drăguţi, dar parcă şi mai şi când ai badge de TIFF la gât. Mă uimeşte că o mână de oameni – echipa! – reuşeşte să facă de fiecare dată un tur de forţă impecabil în termeni de organizare şi comunicare. Şi mă bucură că atmosfera asta creată în şi în jurul festivalului e la fel de mişto, dacă nu şi mai şi, în fiecare an! Îţi da un sentiment de „acasă”.

Ai vreun ritual de TIFFar - locuri de văzut, oameni de întâlnit, petreceri de bifat, aşteptări?

Nu ştiu dacă pot să-i spun ritual, dar în prima zi de TIFF mă duc direct la Casa TIFF, beau o limonadă, parcurg programul cap-coadă, aleg filme – cu toate că ştiu că la unele nu voi putea ajunge – şi întru în mood festivalier. Pentru mine TIFF e şi o ocazie de a mă rupe, măcar puţin, de treburile curente. Când sunt la TIFF, încerc să fiu doar la TIFF. Mă rog, nu-mi iese tot timpul, dar eu încerc. Şi sunt foarte atentă în jurul meu, nu ştii de unde vine inspiraţia pentru o poveste.

Ce crezi că are TIFFul special?

Toate lucrurile pe care ţi le-am zis mai sus, şi altele pe lângă. Pentru mine e o sărbătoare, faptul că vreme de zece zile întru şi ies în tot felul de poveşti petrecute pe ecran, revăd oameni care îmi sunt dragi dar pe care acasă, nu ştiu cum, nu apuc să-i văd, sau nu aşa des pe cât ne-ar plăcea, e o admiraţie continuă faţă de oraş şi locuitorii săi, o reverenţă neîntreruptă în faţă echipei, pentru că ştiu prea bine cât şi cum se munceşte. Nu în ultimul rând, îmi plac şi încerc să susţin toate demersurile educative incluse în festival, mi se pare una dintre cele mai importante şi puternice componente.

A…. cât loc mai am să mă întind cu răspunsul asta? :))

La ce-i bun TIFFul pentru ţine?

Că-mi rupe ritmul, că mă epuizează în (aproape) cel mai plăcut mod cu putinţă, că-mi redă alături oameni faini, că-mi deschide mintea la lucruri şi artişti noi, că mă seduce şi mă zăpăceşte. E un one night stand care – ce bine! – durează zece zile şi zece nopţi!

Dar pentru ceilalţi - ce doză de TIFF ai recomandă şi cui?

Aş recomanda oricui o doză concentrată, să între şi să vadă filme pe care nu le poate vedea în altă parte, altfel, filme despre care crede că poate nu i-ar plăcea, dar care îi vor aşeza lucrurile din perspective noi, promit!

L-aş recomandă timizilor, pentru Red Carpets şi că îţi poţi face prieteni cu uşurinţă cu care spui “Bună! Ai văzut…?”, l-aş recomandă copiilor, pentru EducaTIFF, melomanilor pentru toate trupele mişto pe care le aduceţi la Cluj, orăşenilor pentru weekendul pe iarbă de la Castel, colecţionarilor de autografe pentru că e cea mai mare densitate de vedete pe metru pătrat, şi, nu în ultimul rând, voluntarilor pentru că au o grămadă de lucruri de învăţat din orice department. Oricine o să găsească ceva de care să se îndrăgostească la TIFF. Chiar oricine. Vorbesc serios!

3 lucruri pe care le aştepţi de la TIFFul de anul asta?

Oh, am învăţat mai bine decât să-mi propun repere înainte de TIFF. Aştept TIFF-ul cu totul şi-l voi lăsa, ca de fiecare dată, să mă surprindă în cel mai plăcut mod!

credit foto: Marin Raica

1 Comentariu

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog