POVESTI DIN CASA TIFF 2015

RetrospecTIFF în 7 rânduri

Scris de Iulia Vlad

Salut, sunt Iulia, am 22 de ani, sunt în Cluj, voluntar de doi ani la TIFF. M-am specializat pe scris chestii.

Anul trecut n-am scris așa ceva, țin minte că am rămas doar cu o listă de filme pe care nu le-am văzut nici până acum. Asta în condițiile în care vedeam vreo minim trei pe zi. Ei bine, anul ăsta rămân cu încă o listă, muuult mai lungă, pentru că în loc de ore întregi în fața ecranelor am petrecut mult timp cunoscându-i mai bine pe oamenii TIFF (din interior sau exterior). Nu-mi pare rău că am stat să încercuiesc filme degeaba pe AperiTIFF pentru că asta a fost TIFF #14 – oameni.

Și pe oamenii ăștia i-am urmărit prin cinematografe, dar mai ales în aer liber. Am punctat cam toate locurile unde existau un ecran și o păturică HBO – Depozitul de filme, Bonțida, Vlaha, Unirii. Cel mai frecventat loc - TIFF Lounge - mi i-a adus mai aproape pe regizorii noștri admirați, cu discuții interminabile și pe Isaac de Bankole, Nastassja Kinski. Da, și eu mă număram printre ăia mulți care i-au așteptat de la bun început. Daaar, eu aveam carnețelul în mână și am rămas cu tot felul de scrijelituri, încercuiri și asteriscuri pe care le păstrez forever într-o colecție de carnețele TIFF și poate, la un moment dat, când mă plictisesc, mai scot și AperiTIFF-ul și fac un colaj cât aparcamera mea în chirie.

Ca să n-o mai lungesc interminabil, iată câteva motive pentru care TIFF-ul de anu’ ăsta m-a învățat multe:

1. Am descoperit Daneliuc – am văzut patru din Retrospectivă și after-TIFF m-am uitat în continuare, o dată pe ecranul de la telefon.

2. Am plâns la Montage of Heck................................ mult. Am rămas în frig, pe scaun, să plâng ca la 13 ani când ascultam Something in the way.

3. Filme românești, cât cuprinde. Și bune.

4. Daneliuc.

5. Cum sunt oarecum novice în TIFF, am ajuns să recuperez, vorbind cu oameni care sunt alături de festival de la prima ediție (când eu învățam abecedarul) și răsfoind cărți despre primele ediții.

6. Salvați Conti!

7. TOT

V-aș mai scrie mult, dar stau prost cu timpul, pentru că TIFF m-a adus direct în sesiune. Ne vedem la anu’ cu alte povești.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Iulia Vlad