POVESTI DIN CASA TIFF 2015

Record de spectatori la TIFF 2015!

Scris de TIFF Blog

Peste 500 de oameni au lucrat anul ăsta cot la cot în și pentru TIFF - purtând la gât badge-uri felurite STAFF, CREW, VOLUNTEER.
Cu interese, ocupații și pasiuni diferite în viața de zi cu zi, la TIFF au făcut o armată romană în toată regula, cu câteva legiuni pe departamente care s-au ocupat de bunul mers al lucrurilor - de la selecția de filme și aducerea, împărțirea, digitalizarea, proiectarea, traducerea și subtitrarea lor, la prezentarea & promovarea filmelor, construcția și execuția proiectelor speciale (EDUCATIFF, INDUSTRY, 10 PENTRU FILM), acomodarea & acreditarea invitaților, organizarea de petreceri, concerte și evenimente speciale, comunicarea evenimentului, foto-video-social media, TIFF SHOP și multe multe alte nebunii. Mulți și-au lăsat acasă familii, iubiți, animale de companie, job-uri, prieteni, uniți de pasiunea comună pentru TIFF care pe unii i-a cuprins pentru prima oară, iar pe alții îi consumă de multă vreme. Există, însă, cineva, care-a suferit în timpul festivalului o mare pierdere și, cu toate astea, a fost alături de noi toți până la final, cu determinare, tenacitate și cu o putere aparte. Pentru dragoste, dăruire, inspirație, organizare, responsabilitate  și omenie dincolo de orice, cei care-au fost în echipa ei de transport, și toți colegii care o cunosc, îi spun cel puțin o dată-n zi cu gândul - TE IUBIM, CĂTĂ!

Ne bucurăm cu toții de o ediție TIFF de succes, care-a presupus un efort extraordinar din partea echipei (din care doar o parte a umplut la prima ședință cinematograful Arta...), mulțumim vremii bune, sponsorilor, tuturor spectatorilor și consumatorilor de TIFF -  fie ca numărul vostru să crească și cinemaul să se-ntărească 🙂

TIFF ÎN CIFRE

Ediția cu numărul 14 a marcat un record în istoria celui mai mare festival de film din România: cele 223 filme din 60 de țări selecționate la această ediție au avut parte de circa 400 de proiecții și au adus un număr record de peste 73.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema - o creștere importantă, cu peste 10.000, față de anul trecut. Lor li se adaugă cei prezenți la proiecțiile gratuite în aer liber din Mănăștur, TIFF Campus sau Depozitul de Filme, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziții sau proiecțiile de film și concertele gratuite din cadrul NORWAVE, numărul participanților depășind cifra de 110.000 - de toate vârstele și din toată țara - în cele 10 zile. Circa 850 de invitați - regizori, producători, actori, profesioniști din industrie - și jurnaliști români și străini au luat parte la proiecții și evenimente.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF s-a încheiat spectaculos pe 7 iunie, cu filmul Trash, în regia lui Stephen Daldry - multiplu nominalizat la Oscar -, la proiecția căruia au asistat 2.189 de spectatori, în Piața Unirii din Cluj. Acesta a fost al doilea cel mai de succes film al festivalului, fiind depășit doar de cel proiectat în deschidere, cu 2.366 de spectatori - Povești trăsnite / Wild Tales, care va avea premiera în cinema vineri, pe 12 iunie. Pe locurile trei și patru în top, tot cu peste 2.000 de bilete vândute, s-au clasat filmele românești Comoara (r. Corneliu Porumboiu) și De ce eu? (r. Tudor Giurgiu). Numărul spectatorilor care au urmărit filme în Piața Unirii Open Air a fost cu 133% mai mare decât anul trecut.

Site-ul www.tiff.ro, actualizat zilnic în timpul festivalului și conținând ample galerii foto și video, a avut 47.706 de vizitatori unici, 90.510 de vizite și 637.012 de vizualizări de pagini în cele 10 zile, cu aproape 20% mai mult ca anul trecut. 92% dintre utilizatori au accesat platforma din România, urmați în top de Marea Britanie, Germania, SUA, Franța. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima dată pe www.tiff.ro. Blogul oficial blog.tiff.ro a avut peste 24.179 de afișări, printre cele mai populare articole fiind live blogging-ul de la Gala de închidere TIFF și două concursuri pentru fanii festivalului.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a câștigat 9.000 de fani de la ediția precedentă și are în prezent aproape 52.000. Postările au ajuns la 472.219 de utilizatori, dintre care peste 55.300 au interacționat cu pagina. Fanii au dat peste 32.000 de like-uri la postări, și au postat peste 800 de comentarii - numere duble față de anul trecut. Video-urile festivalului au avut pe Facebook o medie de reach de 42.111.

Spotul oficial al festivalului a ajuns la 207.000 de utilizatori pe Facebook și a fost vizualizat de 57.577 dintre ei. În plus, pe canalul Youtube al TIFF-ului, a fost văzut de  alte 4.682 de persoane. Canalul de YouTube a avut în total 57.402 de vizualizări. Aplicația TIFF, dezvoltată de Greppy Systems, a fost descărcată de 3.224 de utilizatori, care au folosit-o de 45.994 ori.

Anul acesta, 320 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în locațiile TIFF. Patru dintre ei au fost selecționați în programul de Volunteer Exchange la festivalurile de film de la Vilnius și Sarajevo. Cel mai în vârstă voluntar păstrează recordul obținut anul trecut, are 53 de ani și a făcut parte din echipa de la Mănăștur Open Air.

Invitații străini, printre care actrița Nastassja Kinski și actorul Isaach de Bankolé, regizorul George Ovashvili, producătoarea Juliette Lepoutre, selecționerul Film Society of Lincoln Center - Dennis Lim, co-directorul Buenos Aires International Film Festival - Violeta Bava, membrul comitetului de selecție al Festivalului de la San Sebastian - Roberto Cueto, directorul de program al Festivalului de Film de la Chicago - Mimi Plauché, sau directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, Roberto Olla, au fost impresionați de selecția TIFF și de calitatea organizării.

„Am fost surprinși în fiecare zi. Am găsit în selecție filme neașteptate, e întotdeauna un lucru foarte bun să fii surprins. Nu e bine pentru un festival să fie previzibil. Iar faptul că în oraș există atât de mulți studenți și tineri, precum și perioada anului în care se întâmplă TIFF-ul duc la o combinație de factori care îl fac să fie foarte special”. Dennis Lim: „Cinema-ul românesc a fost extrem de important în ultimii 10-12 ani, deci cred că un festival românesc era absolut necesar. Este foarte important să existe o competiție națională și o promovare a industriei românești de film. De aceea, TIFF este un festival extraordinar”. Isaach de Bankolé a fost încântat de oraș și de festival și a declarat că își dorește să revină.

Au fost apreciate și programele dedicate industriei la TIFF. Rebecca Garrido, directorul artistic al Connecting Cottbus și unul dintre oamenii din spatele proiectului #FEEDback, a spus: „Piața pe care o aveți aici e grozavă. Sunt multe workshop-uri, panel-uri și o selecție foarte bună de proiecte românești”. Martina Bleis (Berlinale Co-Production Market): „Sunt o mare admiratoare a festivalului și întotdeauna i-am sfătuit pe prietenii mei să vină în Cluj pentru atmosfera grozavă”. Sirka Moller (Berlinale Talent Campus): „Iubesc spiritul din jurul TIFF-ului și e cu siguranţă festivalul meu favorit din timpul verii”.

Muziciana de origine franceză Christine Ott, care a susținut cine-concertul Tabu, a declarat: „Este pentru prima dată când sunt la acest festival. Programul este foarte complex și e greu de ales dintre atâtea filme pentru că sunt foarte multe lucruri interesante de văzut”.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog