POVESTI DIN CASA

Radu Brânda – la TIFF via Paris!

Despre Radu ştim cam atât, născut, copilărit în Cluj şi apoi implicati în cât mai multe proiecte şi voluntariate. Pe lângă TIFFmania aferentă şi pasiunea extraordinară pentru muzica şi tangoul argentinian, a mai fost membru Best în facultate, voluntar la Salonul de Carte Clujean, voluntar în cadrul Festivalului de Carte Transilvania, ediţia I şi multe altele, pe care nici el nu le mai ştie. Aşa-i cu oamenii faini, se implică şi dau tot ce pot în fiecare proiect. Îi place atmosfera de TIFF pentru oamenii frumoşi, prietenoşi şi pozitivi cu care se întâlneşte şi pe care-i admiră nespus pentru contribuţia lor şi încercarea de a face o diferenţă. Ce nu ştie Radu nostru e că şi noi îl apreciem nespus şi tocmai de aceea l-am supus la un TIFFinterviu.

Cum se face că în fiecare an, tu laşi Parisul pentru TIFF şi Cluj ?
Nu chiar în fiecare an, din păcate, dar experienţa Clujul în perioada TIFF-ului trebuie trăită măcar o dată în viaţă de toată lumea. 🙂

Ai vrea să vezi mai multe filme despre dans şi tango la TIFF?
Tot timpul am venit la TIFF cu o minte deschisă pentru varietatea de filme.

Ce-ţi place cel mai mult la TIFF?
Felul în care oraşul devine energizat timp de 10 zile. Şi filmele.

Cum ai ajuns să iubeşti acest festival? Prima ta întâlnire cu TIFF-ul când s-a produs? Te-a sedus încă din prima ediţie?
Într-o zi după cursuri, prin 2004-2005 am zis să mergem cu colegii la o bere la Cinema Echinox în loc de veşnicul pub. Atunci am auzit prima dată de TIFF:)

Care ţi-e cea mai dragă experienţă de festival ? Zi-ne o întâmplare hazlie de culise, ceva ce te-a făcut să te bucuri din backstage-ul de TIFF?
Am contribuit la TIFF pe partea de reţele şi IT. Cele mai multe se întâmplă înaintea începerii festivalului. De obicei la deschidere eram prea "în priză" ca să pot să mă bucur.
O întâmplare hazlie a fost după cheful de final, când un personaj ce-mi părea cunoscut m-a abordat. Am creat o legătură suficient de puternică pentru a mă putea exprima sincer. Apoi personajul mi-a cerut părerea despre filmul care a câştigat Premiul I. În urma exprimării mele sincere, personajul a încetat să zâmbească iar eu mi-am dat seama de ce îmi părea cunoscut...

Cea mai bună ediţie după tine?
Subiectiv, 2009.

Ce ar mai trebui schimbat? Ce crezi că poate fi reinventat la TIFF, după atâtea ediţii?
Mi-ar place să mai fie proiecţii la Echinox. 🙂

Ce recomanzi la festival ca tiffar adevărat? Petrecerile sau filmele, sau proiecţiile cu q&a la final?
Câte puţin din toate.

Merită să fii voluntar la tiff?
Depinde de fiecare. Eu am avut ocazia de a discuta cu oameni pe care nu i-aş fi cunoscut niciodată altfel. Am reîntâlnit prieteni vechi şi  am legat prietenii noi.

Cât crezi că ajută TIFF-ul imaginea Clujului?
Mult! 🙂

148549_467139403303_3055954_n

Şi-au schimbat francezii părerea despre români, după atâta prezenţă la Cannes şi atâtea filme bune?
Am fost întrebat de câteva ori, "Comme Mihăileanu?" în momentul în care m-am prezentat.

Ştiu francezii de TIFF ca festival românesc internaţional de film şi nu confundându-l cu cel canadian? Simţi un oarecare interes al străinilor, al turiştilor, al prietenilor tăi francezi atunci când le vorbeşti despre TIFF?
Au auzit de la mine. Nu ştiau nici de cel canadian. Ce îi atrage cel mai mult e atmosfera de multiculturalitate în timpul festivalului.

Dacă n-ar fi TIFF-ul în iunie la Cluj, ce crezi că s-ar întâmpla? Unde te-ai vedea de-ar absenta festivalul nostru de film?
Sfârşitul lumii. Ar trebui să stau la plajă pe malul Senei.:)

Merită să laşi Parisul şi jobul pentru o perioadă de euforie tiff-oidă? 
Da, TIFF-ul e una dintre escapadele mele preferate de la Paris.

Vii şi anul acesta la TIFF, aşa-i?
Să nu fiţi surprinşi dacă o sa vă întreb dacă vă merge conexiunea la internet...

Pentru ăst lucru chiar mulţumim! 😉

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Christine-Marie Turcu