POVESTI DIN CASA TIFF 2015

Probă de Microfon cu Mircea Daneliuc

Scris de Flavia Dima

Doi-zece, doi-zece, se aude? După aproape o săptămână în care am încercat să văd cel puțin un film din cele 12 ale Retrospectivei Mircea Daneliuc pe zi, iată că azi am avut ocazia de-a vedea una din cele mai mari capodopere de-ale sale în prezența regizorului: Proba de Microfon, un excelent film despre modul în care noțiunea de control se infilrează încetul cu încetul în comportamentul oamenilor, schilodind complet orice urmă de umanitate. Mai e și despre trenuri. I dunno, man.

Primirea regizorului a avut loc într-un cadru festiv demn de statutul lui de autor de cinema, criticul Jay Weissberg de la Variety introducându-i opera printr-un minunat elogiu. „Încă de la primele scene ale filmului, e important să ne gândim la ceea ce vedem și de ce se întâmplă asta. Domnul Daneliuc ne forțează să ne gândim la imagini, să le punem sub semnul întrebării: imaginile sunt o capcană. Nu ne putem lăsa manipulate, iar filmele lui ne forțează să ne gândim acest element vital al modului în care privim lucrurile.”

La rândul lui, regizorul a ținut să precizeze faptul că deobicei nu obișnuiește să urmărească propriile sale filme în sala de cinema, dar de data aceasta a rămas pentru a vedea scurt-metrajul Dus-întors, pelicula recent restaurată cu care și-a făcut licența la UNATC în 1972. La final, acesta a descries povestea din spatele Probei, un film turnat în trei săptămâni, bazat în principal pe capacitatea actorilor de a improviza și filmat aproape în întregime fără figuranți, repetiții sau autorizații de filmat în spațiile publice. „Cenzura nu era un lucru care ucidea. Încercai să te opui și să lupți cu ea, să o refuzi. Până la urmă, erau și sacrificii - filmul ieșea cumva șifonat, zgâriat, însângerat. Dar ieșea,” a spus acesta.

Mai aveți trei zile în care mai puteți prinde capodoperele lui Daneliuc, așa că prindeți cel mai apropiat AperiTIFF și fugiți la film!

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Flavia Dima