POVESTI DIN CASA TIFF 2013

Poziţia Copilului. Un film pe care tot îl vezi şi nu te saturi…

Filmul Poziţia Copilului (r. Călin Peter Netzer) s-a bucurat de trei proiecţii în cadrul celei de-a 12-a ediţii a TIFFului. Şi cum altfel decât cu casa plină?

E un film pe care publicul l-a văzut mai întâi din curiozitate (după ce s-a scris în presă ca a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlin), apoi s-a dus pentru că filmul a avut reclamă de la spectator la spectator şi apoi s-a dus să-l revadă. Fiindcă e un film de care nu te saturi după prima vizionare. E un film la finalul căruia doar schimbi priviri şi taci pentru că ai nevoie de câteva minute bune să ieşi din el, ca să poţi pleca apoi spre casă.

Scenariul e consistent şi ofertant în situaţii şi dialoguri. Iar personajele… “Personajul mi s-a parut o partitură generoasă pentru orice actriţă, oferindu-i posibilitatea să îşi desfăşoare o întreagă baterie de culori” spune chiar actriţa din rolul principal, Luminiţa Gheorghiu despre rolul Corneliei, într-un inteviu mai vechi. În film Luminiţa Gheorghiu străluceste în rolul mamei dominatoare, negociază relaţiile umane, îl susţine pe Barbu (copilul, jucat impecabil de Bogdan Dumitrache), şi îi rezolvă viaţa. În viaţa reală e luminată nu de reflectoare, ci de o lumină ce vine din interior şi de un umor seducător.

Interpretarea sa aduce întregii echipe Ursul de Aur de la Berlin în luna februarie. În primul weekend de lansare filmul adună un număr record se spectatori: mai precis 19.729. Câteva luni mai târziu bate toate recordurile ultimilor 20 de ani în materie de încasări şi număr de spectator: mai mult de 100 000 de spectatori şi peste un milion de lei încasări. Deschide Zilele Filmului Românesc la TIFF, unde rulează şi o proiecţie adaptată pentru nevăzători, iar protagoniştii din rolurile principale îşi întâlnesc publicul dincolo de ecran. Iar Luminiţa Gheorghiu a fost invitata jurnalistului Mihnea Măruţă, la TIFF Lounge, prilej cu care actriţa şi-a fermecat încă o dată audienţa. Aşa cum numai ea ştie.

Filme precum Poziţia Copilului te fac să te îndrăgosteşti încet - încet de cinematografia românească.

Regie: Călin Peter Netzer
Scenariu: Călin Peter Netzer şi Răzvan Rădulescu
Producţie: Călin Peter Netzer şi Ada Solomon
Distribuţie: Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache în rolurile principale. Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

Andreea Buză, VOLUNTAR BLOG TIFF

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Voluntari