POVESTI DIN CASA TIFF 2014

Pe locuri, fiți gata, TIFF!

AFIS TIFFE 30 mai. Şi la Cluj sunt pe cale să înceapă ploaia şi TIFF-ul, ambele intrate deja în calendarul anual de sărbători. Puse cap la cap, aerul boem, accentele stăine, ecusoanele fluturând în vânt, freamătul din culise, un covor roşu precum şi foile AperiTIFFului, calde încă, abia ieşite din print, construiesc un tablou de capitală a cineaştilor, în care pe bună dreptate orice figură istorică s-ar întoarce în ipostază de cinefil. E 30 mai şi  filmele au început deja să curgă pe ecrane, actorii să treacă pe lângă noi, iar poveştile lor prin noi. Se va auzi freamătul celor câteva sute de oameni aşezaţi între 2 vizualuri cu Vlad Ţepeş şi Matei Corvin, dreapta şi de-a stânga. Şi se va mai auzi încă ceva. Vocea ei. Timbrul grav, uşor răguşit al Philomeniei – personajul filmului ce deschide ediţia cu numărul 13. Filmul, inspirat din realitate, aduce în prim plan povestea unei mame care îşi caută vreme de 50 de ani fiul pierdut, imediat după naştere. Când a rămas însărcinată, a fost trimisă la mănăstire, unde urma să fie îngrijită “ca o femeie pierdută”, iar fiul a fost luat de călugăriţe şi trimis în America spre adopţie.  Filmul a primit patru nominalizări la Oscar în 2014, premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat – BAFTA 2014 şi premiul pentru scenariu la Veneţia în 2013.

Din cauza vremii nefavorabile, gala de deschidere TIFF 2014, programată în Piața Unirii Open Air, va fi mutată în două dintre cinematografele festivalului. La Casa de Cultură a Studenților (CCS) va începe la 20.45, doar pentru posesorii de invitații, badge-uri și acreditări. Philomena (r. Stephen Frears) va fi proiectat de la 21.45, urmând ca filmul programat inițial, Împușcături în sezonul ploios/ Monsoon Shootout, să fie difuzat de la 23.30.

La Cinema Florin Piersic, gala de deschidere va începe la 22.30, urmată de premiera peliculei Philomena, pentru toți posesorii de bilete. Filmul Scut de paie/ Shield of Straw va fi reprogramat pentru o altă zi.

ANDREEA BUZĂ, VOLUNTAR BLOG TIFF.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Voluntari