POVESTI DIN CASA TIFF 2013

Nopţi arabe la TIFF: Cine-Concert BAGDAD FANTAISIE

Filmul mut şi-a regăsit şi în acest an locul în calendarul TIFF. Astfel, pe 1 iunie de la ora 18:45, sala de cinema Florin Piersic, devine un fel de caravanserai al iubitorilor genului.

La 89 de ani de la prima sa proiecţie, Hoţul din Bagdad, capodopera filmului mut cu cel mai mare buget din anii 20, va putea fi vizionată pe 1 iunie în cadrul TIFF. Proiecţia va fi acompaniată live de artistul Sami Pageaux-Waro.

Filmul regizat de Raoul Walsh este o adaptare liberă după “O mie şi una de nopţi” cunoscute şi ca “Nopţile Arabe”. Povestea urmăreşte traseul lui Ahmed, hoţ de profesie, a cărui singură misiune este să o cucerească pe frumoasa fiică a Califului din Bagdad de care se îndrăgosteşte subit. Obiectivul său nu se dovedeste unul facil, întrucat el este nevoit să se confrunte cu prinţii Indiei, Persiei şi Mongoliei, care la rândul lor râvnesc să cucerească mâna prinţesei şi bogăţiile cetăţii.

BAGDAD FANTAISIE s-a bucurat de o distribuţie de excepţie, prin prezenţa actorilor: Douglas Fairbanks -superstarul cinematografului de atunci-, Julanne Johnston, Snitz Edwards, Charles Belcher şi Sôjin. Aprecierile Institutului American de film AFI 10 top 10, care a clasat în 2008 filmul pe locul 9 în topul celor mai bune filme clasice americane din genul „fantasy”, pare sa confirme că povestea legată doar din imagini este una coerentă, cu mesaj puternic şi merită vizionată în cadrul festivalului.

Așadar, dacă pierdeți cumva proiecția de la cinema Florin Piersic, mai aveți o ocazie să vă întâlniți cu BAGDAD FANTAISIE duminică, 2 iunie, de la ora 22:00 la Casa TIFF.

Andreea Buza, VOLUNTAR BLOG TIFF.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Voluntari