POVESTI DIN CASA TIFF 2016

Mihai Chirilov @ Casa TIFF: „Era momentul ca festivalul să-și onoreze cumva publicul”

Scris de Iulia Vlad

Luni, la ora 17:00, ne-am întâlnit cu Mihai Chirilov la TIFF Lounge pentru a discuta vrute și nevrute din culisele festivalului. Printre subiectele dezbătute s-au numărat noua categorie - #ANIMAL, proiecția în onoarea actriței Sophia Loren, promourile cu clujenii deveniți actori, întârzierile Nastasjei Kinski de anul trecut, proiecțiile pentru nevăzători și procesul de selecție al filmelor din competiție. Discuția a fost, bineînțeles, moderată de Mihnea Măruță.

Întrebat de #ANIMAL, Mihai Chirilov a povestit cum toate filmele de genul Despre oameni și cai/melci/oi au făcut click în capul său și a venit cu această idee pentru o secțiune în care să arate publicului cum funcționeazăp instinctul animal vs. instinctul uman într-un context artistic.

IMG_6686

Criticul a povestit, de asemenea, cum a făcut rost de copia filmului Dragoste în stil italian, restaurată de Fundația Technicolor în parteneriat cu cinemateca din Bologna, film care a adus-o pe actrița Sophia Loren la Cannes pentru a decerna premiul Palme d'Or. Ne-a recomandat să intrăm să ne uităm pe youtube la interviul Sophiei Loren la 80 de ani cu Larry King, așa că vă lăsăm aici linkul. Mihai Chirilov ne-a mai povestit că acceptul invitației a venit foarte repede, iar la conferința de presă, deși noi nu știam încă, era aproape stabilit ca Sophia să vină anul acesta la Cluj.

„Loren ca invitat e visul lui Tudor Giurgiu încă de la prima ediție. Știi cum e, pornești la drum și îți setezi niște idealuri. Cu cât sunt mai mari, cu atât ești mai motivat și muncești ca să treci la un alt nivel.”, ne-a mai spus Mihai Chririlov. IMG_6726

Discuția s-a mutat la subiectul promo-urilor de anul acesta, iar Mihai Chirilov a povestit despre cum ideea se prefigura cu un an în urmă.  Am zis că nu e o idee originală, dar am văzut simulările care erau făcute în grabă și ne-am dat seama de potențialul și de percutanța lor dacă ar fi fost făcute ca lumea", spune acesta. Ideea s-a consolidat când a participat la festivalul de film din Karlovy Vary, din Cehia, unde „identitatea vizuală a festivalului era lucrul cel mai important - publicul”.

Era momentul, odată cu această ediție aniversară de 15 ani TIFF, ca festivalul să-și onoreze cumva publicul.”, a mai spus acesta.

Subiectul controversatei apariții de anul trecut - Nastassja Kinski - ne-a făcut să ne reamintim de data aia când am așteptat jumătate de oră după proiecția Paris, Texas... de care, chipurile, uitasem 🙂

Cam atât de la TIFF Lounge, ne vedem și azi, și în fiecare zi în Unirii cu alte povești.

 

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Iulia Vlad