LIVE POVESTI DIN CASA TIFF 2012

LIVE la Gala de închidere TIFF

În această seară suntem la Gala de Închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi vă povestim ce se întâmplă pe aici, LIVE.

20:05 - A început să apară lumea pe covorul roşu. Tudor Giurgiu, directorul festivalului este deja aici şi întâmpină invitaţii.

20:12 - Au ajuns până acum regizorul Dan Chişu, producătorul Dan Burlac, criticii de film Dan şi Edna Făinaru, producătorul Aurelian Nică şi criticul Tudor Caranfil. Andi Vasluianu, Ioana Flora, actorii din programul 10 pentru film, Alexandru Ciucu, criticii de film Andrei Creţulescu, Codruţa Creţulescu, Jaz Weissberg, alături de o sumedenie din invitaţii noştri de fală au făcut o serie de fotografii la panou.

20:17 - Multă eleganţă pe covorul roşu! Revenim cu fotografii de aici şi în galeria foto dedicată.

20:30 - Mari Törőcsik acordă un interviu televiziunilor  prezente.

20:40 - A început GALA! Aplauze pentru primii câştigători - Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, în valoare de 3.000 de dolari - Cristina Bîlea, cu scenariul Vara s-a sfârşit

21:00 - Pe scenă urcă Mari Törőcsik pentru a primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Mulţumeşte foarte emoţionată publicului.

21:02 - Urmează premiul publicului. Tudor Giurgiu a citit lista celor 10 filme care au primit cele mai multe voturi din partea publicului pe toată durata festivalului. Favoritul publicului din toate secţiunile festivalului este Ursul Uriaş.

21:05 - Pentru decernarea premiului publicului pentru un film din competiţia oficială a urcat pe scenă actriţa Ioana Florea. Premiul Publicului pentru un film din competiţie este oferit de Mastercard  şi revine producţiei Chapiteau Show, regia Sergei Loban (Rusia, 2011)

21:07 - Premiul de debut din cadrul Zilelor Filmului Românesc, oferit de URSUS, revine regizorului Bogdan Ilie-Micu, pentru regia filmului Un gând, un vis, Doyle... şi-un pix. Actriţa Dorothea Petre, câştigătoarea acestui premiu în urmă cu şase ani la TIFF a vorbit cu emoţie despre această primă experienţă din cariera ei. Câştigătorul a mulţumit echipei pentru un film care, spune el, a fost "făcut pe brânci".

21:10 - Alina Luncaşu de la MediaPro anunţă Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Volksbank şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro. Premiul este acordat filmului Blu, regia Nicolae Constantin Tănase, 2011

21:11 - Se anunţă menţiunea Specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Premianţii sunt actorii Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş, pentru interpretarea din Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), regia Radu Gabrea.

21:16 - Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Lungmetraj este anunţat de Corina Şuteu (ICRNY) şi Michel Simon (unul dintre membrii juriului). Premiul în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român se acordă Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Ada Solomon (producător) primeşte premiul în numele lui Radu Jude "care repetă de zor pentru scurtmetrajul pe care îl începe luni. Zilele acestea mi-a trimis o mulţime de mesaje să mă întrebe cum este primit filmul... Dacă vine lumea, dacă pleacă...". Ada Solomon a mulţumit tuturor regizorilor români talentaţi care continuă să se implice în proiecte în care cred şi a mulţumit publicului pentru încrederea acordată lui Radu Jude şi filmului românesc. "TIFF înseamnă foarte mult pentru noi şi pentru cineaştii români", a completat Ada Solomon.

21:20 - Tudor Giurgiu prezintă Casa TIFF, kilometrul 0 al festivalului începând din acest an. Materialul video realizat de colegii noştri de la TIFF TV a fost aplaudat la gala de închidere. Tudor a mai mulţumit arhitectului Casei TIFF, Marcel, şi lui "nenea Bela şi echipei lui de dulgheri, care ne-a ajutat întotdeauna la nevoie". Directorul festivalului a făcut un apel către viitorul primar al Clujului (pe care îl vom afla mâine la 10 seara) să acorde atenţie proiectelor alternative cum ar fi Fabrica de Pensule, Casa Tranzit, Casa TIFF.

21:25 - Ana Ularu, membru al juriului din acest an, prezintă premiul pentru cel mai bun scenariu. Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei se acordă filmului realizat de Joachim Trier, Eskil Vogt (Oslo, 31 august / Oslo, August 31st, Norvegia, 2011). Premiul este primit de reprezentantul Independenţa Film, Laurenţiu Merişan.

21:32 - Helmut Stürmer - scenograful filmelor "Nunta de Piatră" şi "Undeva la Palilula" (celebrul scenograf a lucrat la o mulţime de filme, piese de teatru, iar expoziţia acestuia a putut fi vizionată în cadrul TIFF la Muzeul de Artă), primeşte premiul pentru excelenţă oferit de Mercedes-Benz. Maestrul a mulţumit publicului şi colegilor săi Radu Boruzescu şi Dragoş Buhagiar. Al doilea premiu de exelenţă din această seară i se înmânează maestrului Iosif Demian – regizor şi director de imagine.

21:26 - S-a acordat Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Câştigătorul, Kim Kold (Teddy Bear, Danemarca, 2012), nu a putut fi prezent pe scenă, în schimb, regizorul filmului a primit premiul şi a mulţumit publicului pentru aprecieri.

21:35 - Pe scenă sunt Directorul Centrului Naţional al Cinematografiei şi unul dintre invitaţii speciali ai festivalului Samuel Maoz. Se acordă Premiul pentru Cea mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei. Câştigătorul este Maja Miloš (Clip, Serbia, 2012). Regizoarea, extrem de emoţionată, ne spune că nu se aştepta să primească o astfel de onoare la TIFF.

21:38 - Maja Miloš, Samuel Maos şi Eugen Şerbănescu vorbesc câteva minute despre filmul Clip. Controversata producţie suscită interesul jurnaliştilor aflaţi în holul Teatrului Naţional. Maja are amabilitatea de a sta câteva minute de vorbă cu aceştia.

21:40 - Andi Vasluianu (actorul cu care Tudor Giurgiu a colaborat pentru a treia oară) prezintă premiul pentru întreaga carieră. Pe ecranul din spatele scenei rulează un montaj emoţionant în urma căruia publicul descoperă "personajul misterios" pe care îl onorăm în această seară. TIFF îi acordă premiul de excelenţă actorului Ion Caramitru. După ce Andi Vasluianu i-a adus un omagiu maestrului citându-l pe Radu Penciulescu, este rândul lui Ion Caramitru să construiască un moment poetic. Celebrul actor recită versuri de Marin Sorescu, iar sala este în extaz. Aplauze la scenă deschisă.

21:48 - Pe scenă urcă Mihai Ghica din partea Vodafone şi Mike Downing care vor prezenta premiul special al juriului. Câştigătorul este Chapiteau Show (regia Sergei Loban, Rusia, 2011).

21:51 - Pe scenă urcă actorii implicaţi în proiectul 10 pentru FILM. Din păcate nu au putut fi prezenţi Cristi Grosu, Lari Georgescu, Eniko Peter. Tudor Giurgiu le-a mulţumit regizorilor care i-au ajutat pe cei implicaţi în proiect să înţeleagă mai bine lumea filmului şi să se pregătească pentru o viitoare carieră în cinematografie.

21:53 - Este timpul pentru montajul video realizat de Mihai Dobre în onoarea invitatei noastre speciale Geraldine Chaplin. Cuvintele sunt de prisos...

21:55 - În aplauzele publicului, actriţa Geraldine Chaplin primeşte premiul pentru întreaga carieră. Cu emoţie, povesteşte publicului aflat în sala Teatrului Naţional, că unchiul ei, Sydney Chaplin, a fost însurat cu o româncă. Geraldine îşi aminteşte fericită de copilărie, de vremea în care îl întreba pe tatăl ei de unde provine familia şi primea întotdeauna răspunsul "bunica mea a fost o ţigancă româncă. Sângele meu e 1/8 românesc, deci al tău e 1/16 românesc. De atunci, de fiecare dată când mă tăiam sau aveam vreun accident, mă rugam ca sângele care curge să nu fie cel românesc. Am asociat dintotdeauna ideea de România cu generozitatea şi cu cadourile. Am vrut mult să vin aici. Sunt de trei zile la Cluj şi deja am primit o mulţime de cadouri şi am fost răsfăţată mai ceva ca în copilărie. Dar lucrul pe care mătuşa mea nu mi l-a spus e acela că voi românii sunteţi nişte super petrecăreţi. TIFFul ăsta este chiar MIŞTO" .

21:58 - Actorii din proiectul 10 pentru FILM au atras atenţia tuturor blitzurilor fotografilor prezenţi la gala de închidere. S-au împrietenit deja aşa că se simt relaxaţi în faţa camerelor de luat vederi şi aparatelor de fotografiat.

22:04 - Este difuzat montajul filmelor din competiţie. Între timp Tudor Giurgiu dezvăluie persoana responsabilă de limbajul colorat al actriţei Geraldine Chaplin. Vinovat pentru cuvântul MISHTO intrat în vocabularul actriţei este nimeni altul decât Mihai Chirilov.

22:05 - Urcă pe scenă Horia Roman Patapievici pentru a prezenta Trofeul Transilvania. Horia Roman Patapievici a rezumat activitatea ICR drept vizionară, nominalizând-o pe Corina Şuteu (ICRNY) drept un specialist vizionar. A vorbit mai departe despre felul în care s-a dezvoltat Clujul în ultimii ani, despre bucuria pe care o trăieşte văzând că trăim cu toţii un moment fast în cultură (atât în artele spectacolului, în film, în literatură cât şi în dans contemporan).

22:10 - Premiul, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român se acordă filmului Oslo, 31 august / Oslo, August 31st (regia JoachimTrier,  Norvegia, 2011).  Trofeul i-a fost înmânat reprezentantului Independenţa Film, Laurenţiu Merişan. "E primul premiu pentru care urc pe scenă la TIFF din partea Independenţa Film. Vin la festival de la prima ediţie, dar sunt mai emoţionat ca niciodată. Nu vă puteţi imagina cât de bucuros sunt că mă aflu aici, în această ipostază şi mai ales alături de Geraldine Chaplin, una din marile actriţe ale scenei mondiale."

22:18 - Felicitări tuturor câştigătorilor, mulţumim tuturor celor care au contribuit la încă o gală specială şi la încă o ediţie minunată de TIFF. Ne vedem anul viitor! Până atunci, vă lăsăm cu o galerie foto:

[Not a valid template]

1 Comentariu

  • Are cineva idee daca montajul cu filmele din competitie va fi publicat pe Youtube sau TiffTV? Era minunat. Mersi 🙂

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog