POVESTI DIN CASA TIFF 2014

Live de la GALA DE ÎNCHIDERE TIFF 2014!

Scris de Maco

PARTY ON!

22.15 DEBRA WINGER a anunțat Trofeul Transilvania - oferit de SILVA, în valoare de 15.000 de euro
CÂȘTIGĂTORUL ESTE FILMUL Stockholm, regizat de Rodrigo Sorogoyen. „Sunt foarte emoționat, e primul meu premiu la un festival internațional, vă mulțumesc tuturor, sunt foarte foarte fericit!

RODRIGO

22.06 Mihai Chirilov e cea mai simpatică prezență a festivalului, amintindu-le tuturor că nu uită nicio promisiune. Menționează o mulțime de invitați de seamă, îi încurajează pe cei care vor să revină (și să se însoare). Cele mai frumoase declarații merg către membrii juriului despre care spune că au avut o chimie extraordinară. În sfârșit, spectatorii află cine-a fost la TIFF și ce-a făcut de fapt, ce oameni minunați sunt și cât de mult a însemnat experiența TIFF 2014. „Vouă, tuturor, v-am dedicat o secțiune specială. V-am urmărit cariera, aș vrea să știți că sunteți mereu bineveniți aici, în familia noastră mare și sper să reveniți când veți fi și mai cunoscuți în întreaga lume.”, a mai spus Mihai Chirilov.

22.05 Oaspeții au aflat deja că SERVUS înseamnă „Bună”. Și le-au făcut o surpriză, participând la realizarea unui filmuleț special de susținere a orașului Cluj-Napoca - Capitală Culturală Europeană 2021.

22.03 Clipul de promovare a Depozitului de Filme rulează pe ecran. Implică-te și tu, pentru un cartier viu”.

22.00 Debra Winger mărturisește că e puțin superstițioasă și că s-a speriat de titlul acestui premiu. Dar când a ajuns în Cluj a constatat că și românii au o grămadă și a învățat alte 4. „Nu pot accepta Lifetime Achievement, o să-l numesc Save The Big Screen Award în onoarea inițiativei voastre și sper să reușiți să salvați marele ecran în România.”

Debra Winger_Gala inchidere_foto Adi Bulboaca

21. 57 Emoționată, ANAMARIA MARINCA prezintă Premiul Pentru Întreaga Carieră acordat celebrei actrițe americane Debra Winger.
„Debra Winger, vă admir curajul, onestitatea, umorul subversiv, stratea de conflict cu autoritatea. Vă căutam, v-am gpsit, sperăm să acceptați acest simbol al aprecierii noastre și să veniți pe scenă”, a spus Anamaria, invitând apoi publicul să urmărească un montaj special în onoarea actriței.

21.54 Premiul Special al Juriului merge la Viktoria, de Maya Vitkova (Bulgaria-Romania). Regizoarea i-a mulțumit lui Mihai Chirilov, a povestit despre dificultățile filmului și i-a amintit lui Tudor Giurgiu că vrea să fie aici și peste 40 de ani.

21. 50 NIK POWELL și SZASZ JANOS fac o mențiune specială pentru curaj, înainte de anunța Premiul Special Al Juriului în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO.
„Îmi iubesc copiii. Dar mi-am sunat nevasta să-i spun că nu mai vreau să plec de la TIFF”, a spus SZASZ JANOS, mulțumind tuturor celor care au făcut posibil acest festival, și lui Michael Kutza pentru inspirație.

21.48 „Mă frământ de vreo două săptămâni. Nu am riscat să îmi fac un discurs, pentru că oricum îl uitam. Știu să îmi ascund emoțiile, dar le am. Mai ales că sunt aici, în această sală de teatru, unde am tot jucat. Mă simt onorat să fiu pe această scenă în fața atâtor petrsonalități, dar mai ales în rândul atâtor studentți pe care nu vreau să-i dezamăgesc. Socotesc că e un punct de plecare. Am deja filmate 4 filme. Îl aștept pe Călin Netzer la cotitură. Îi mulțumesc lui Nae Caranfil care mi-a promis că ne vom extinde după poetul Gării de Nord și abia aștept să mai lucrăm împreună.”, a declarat Florin Zamfirescu.

21.46 „Actorie sau magie? Oricum ar fi, numele lui este Florin Zamfirescu”. Astfel a anunțat Andi Moisescu Premiul de Excelenta Oferit de Mercedes Benz domnului Florin Zamfirescu, după care ne-am transportat ușor în trecut, cu ajutorul unui montaj special, în onoarea marelui nostru actor.

21.42 MICHAEL KUTZA, bucuros că a vizitat în sfârșit castelul de la Bran, prezintă vesel Premiul Pentru Cea Mai Bună Regie în valoare de 5.000 de euro regizorului Tomasz Wasilewski - Zgârie-nori suspendați/ Floating Skyscrapers, din Polonia.
„Eu cred în Dracula, am și urmele care să ateste asta”, a glumit directorul festivalului de la Chicago.
„Tomasz ar trebui să ia și premiul pentru cea mai cool freză”,

„E a doua oară când vin la TIFF. Am fost anul trecut aici cu filmul meu de debut. E cel mai cool festival la care am fost, simt că mi-am făcut prieteni cât pentru o viață”, a spus regizorul premiat.

21.39 CRISTINA FLUTUR și LUCIAN MINDRUTA oferă Premiul Pentru Cea Mai Bună Interpretare în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. „Sunt la casting, la jumătatea drumului înspre a deveni un star de cinema”, a spus Lucian Mîndruță.

Best Performance Award/ Premiul pentru Cea mai bună interpretare se acordă actorilor Javier Pereira, Aura Garrido pentru rolurile din filmul Stockholm

21.35 GRAINNE HUMPHREYS (Irlanda) amintește de ținutele lui Mihai Chirilov, de timpul petrecut la Cluj - de unde nu vrea să plece și de talentul „din fața și din spatele camerelor” din România.
Premiul Zilelor Filmului Românesc Pentru Secţiunea Lungmetraj în valoare de 6.000 de euro - oferit de CINELABS/ Romanian Days Award for Feature Film - a fost acordat filmului Al doilea joc/ The Second Game, regizat de Corneliu Porumboiu.
„E o idee simplă, o inspirație pentru cineaștii de pretutindeni”.

Corneliu Porumboiu ne-a transmis printr-o înregistrare cu telefonul „distracție plăcută după gală”.

21. 34. „Eu nu câștig niciodată la TIFF. E cred al șaptelea film pe care îl am aici. Cineva foarte drag m-a încurajat enorm. E dovada că visele se împlinesc. Îi mulțumesc enorm doamnei Angela Similea, fără ea nu exista acest film.”, a declarat tremurând Iulia Rugină.

21.28 BOYD VAN HOEIJ (Luxemburg) prezintă Premiul Zilelor Filmului Românesc Pentru Secţiunea Scurt Metraj - oferit de JAMESON (1500 Eu) și 1 zi filmare la studiourile MEDIAPRO. Romanian Days Award for Short Film/ Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj - Să mori de dragoste rănită/ Dying from a wound of love - Iulia Rugină
„Cred că selecția a fost extraordinară. Am fi putut vedea mai multe filme, dar apreciem faptul că e dură selecția”, a spus BOYD VAN HOEIJ.

21.30 Ada Solomon mulțumește echipei filmului „Trece și prin perete” răplătită de juriul ZFR pentru rolul din „Trece și prin perete”  și mulțumește TIFFului pentru „extraordinara inițiativă de a privi spre un muzeu al filmului și să mă refer la o altă bucată de cultură și să vă rog să salvăm Muzeul Literaturii Române în pericol de a fi evacuat. Să ne conservăm creațiile e la fel de important ca și creația în sine.”, a spus cunoscuta producătoare.

21.25 „E rândul unui nou regizor tânăr să primească un premiu și mă bucur să fiu eu ce acare îl acordă lui Tudor Cristian Jurgiu” - ANA ULARU îmnânează Premiul Zilelor Filmului Românesc Pentru Debut oferit de RAIFFEISEN BANK în valoare de  1000 eur  - Câinele Japonez/ The Japanese Dog. Tudor Jurgiu a alergat către scenă în aplauzele publicului.
„Am mai primit altă dată loc în rândul 4 și n-am câștigat nimic, așa că m-am dus la balcon”, a spus emoționat tânărul regizor, după care a mulțumit echipei sale, în special lui Victor Rebengiuc.

21.22 „După ce-am văzut toate scenele din montajul vostru mă îăntreb dacă chiar am fpcut atâtea filme. Mă întreb dacă mi s-a terminat cariera. Oricum am primit de la Michael Kutza la Chicago acest premiu la 40 de ani. Nu e o risipă de premii pentriu bătrâni. Nu, pentru că noi, oamenii în vârstă avem nevoie de ele. Avem momente cânt ne pierdem respectul de sine și când vedem premiile ce ni se acordă ne întrebăm dacă chiar suntem creativi și putem trece peste depresiile create de respingerea filmelor noastre de către critici sau de către public. Abia aștept să vă arăt noul meu film și vă mulțumesc pentru că lea-ți văzut pe cele de dinainte.” a spus celebrul regizor Krzystof Zanussi.

21.18 Tudor Giurgiu povestește despre prima lui ieșire în străinatate și despre zvonurile care circulau despre „regizorul Zanussi, care-și deschidea casa tinerilor care voiau să facă film și aveau nevoie de ajutor. Pe atunci, Mircea Veroiu îmi spunea să plec din țară. Am hotărât să plec împreună cu un prieten bun, fotograful Cornel Lazia. Am fost jefuiți pe tren, între Germania și Polonia. Dar am ajuns la casa dânsului, unde am petrecut 5 zile. A fost o experiență extraordinară.” Suntem bucuroși că acum a acceptat invitația la TIFF și că putem să-l onorăm.

Premiul pentru intreaga carieră/ Lifetime Achievement Award îi este înmânat lui  Krzystof Zanussi

21.14 Aflăm că avem filme românești printre favorite publicului. Cel main popular film din festival este clasicul Cinema Paradiso.

Premiul publicului - pentru un film din competiție se acordă filmului Natură moartă/ Still Life, by Uberto Pasolini. Pe locul 2 se află filmul românesc Quod Era Demonstrandum. Uberto e a treia oară la TIFF.
„E a treia oară când mi se întâmplă fantastica onoare de-a fi pe această scenă. Acum 5 ani am pășit pe scenă cu acești pantofi roșii. Acum 2 ani am făcut parte dintr-un juriu. Purtam și atunci acești pantofi, asortați la șortul lui Corneliu Porumboiu. Acum îi port ia. Am o dilemă - nu-mi mai schimb pantofii, și vreau mai des la Cluj. Pentru asta, am nevoie de o nevastă. Dacă știți o fată îndeajuns de disperată..”, a glumit Uberto.

21.09 Cei 10 pentru film au parte de o super prezentare și mari încurajări de la Tudor Giurgiu. Supriză: echipa video TIFF a realizat un clip în toată regula - pe piesa MIRROR - a trupei clujene Lights Out. Urcă pe scenă Alina Ilea, Enikő Györgyjakab, Elena Ivanca, Ioan Paraschiv, Katalin Berekméri, Lucia Mărneanu, Rareș Andrici, Silvana Mihai, Sorin Dobrin, Vlad Bîrzanu

21.07. GAZ BAILEY (UK) i-a mulțumit public colegului nostru Mitrix pentru selecție.   „Noi, juriul, ne-am folosit de experiența personală și profesionașă și apreciem toate filmele afuse la TIFF, nu doar cele în sarcina noastră. Am discutat mult și-am ajuns la o decizie. În filmul câștigător, atenția la detalii primează.” Premiul Pentru Cel Mai Bun Scurt Metraj Din Secţiunea Umbre - 500 Eu oferit de Shorts TV/ Best Film Award in the Shadows Shorts Competition merge la Yard Bird.

21.05 OLEKSII PERSHKO (din Ukraina) prezintă în românește  Premiul Fipresci oferit de juriul Asociaţiei Presei Străine de Film   (FIPRESCI Prize/ Premiul FIPRESCI) filmului Calvary John Michael McDonagh. „Am vizionat o mulțime de filme ne-am purtat crucea cu bucurie. Nu e de mirare că premiul merge la Calvary”.21.02 Aplauze pentru juriul SHADOWS, juriul FIPRESCI, juriul competiției ZFR de scurtmetraj, juriul COMPETIȚIEI ZFR de lungmetraj, precum și „juriul cel mare” care-a decernat cele mai substanțiale premii.

21.00 Juriul Transilvania Pitch Stop a decis să acorde primul premiu unui proiect care i-a impresionat pe toți membrii pentru curajul ideilor - „Tata mută munții - Transilvania Development Award: cash (2000 Eur) - DANIEL SANDU.
„E povestea unui bărbat ambițios. Avem nevoie de eroi nu doare în filme, ci și în viața reală. Astăzi am reușit să mut primul munte din calea acestui proiect”.

Cel de-al doilea premiu -  Transilvania (Post)Production Award: Abis & Colorgrade (in val de 5000 eur servicii) - e câștigat de „Marița”

20.57 Întră în scenă Nadia Dresti & Annamaria Lodato (Head of Talent Development and Communications ARTE)  și Katriel Schory pentru a prezenta „Premiile Transilvania Pitch Stop”

20.50 Publicul află că proiectul Premiile Transilvania Film Fest Fund    nu este doar o inițiativă de scurtă durată, ci speranța că „în tot Ardealul se vor construi centre de producție! Vor fi răsplătiți realizatorii celor mai bune prezentări la Transilvania Pitch

Tudor Giurgiu anunță pentru prima dată Premiile Transilvania Film Fest Fund  contând în servicii:
1. Postproduction award (3000 Eu) - servicii de postproducție oferite de Digital Cube - pentru proiectul OPENING, regia Cristina Groșan.
2. Postproduction Award (3000 Eu) - oferit de Cinelab, pentru proiectul Compatibilități, regia Aexandru Căpătoiu.
3. Cash - TIFF. „Una din cele mai bune studente pe care le-am întâlnit aici este Iulia Matei, căreia îi acordăm suma necesară pentru a-și continua documentarul.

20.48 Pentru a doua oară în festival, juriul francofon acordă un premiu special. DOROTEA PETRICAU intră pe scenă pentru a acorda Premiul TV5 Monde, RFI Romania si Institutul Francez unui film „ce-a reușit să ne trasporte într=o lume onorică” -   MOOD INDIGO în regia lui Michel Gondry.

20.45 Tudor Giurgiu explică de ce nu „ținem” gala la psicina Ramada, ci la Teatrul Național, și promite surprize pentru anul viitor.
„Festivalul nu înseamnă doar concerte și petreceri, ci și ocazia de a învîța copiii să guiste filmul, de la programul EducaTIFF la Lets Go Digital. Faptul că ne aflăm aici se datorează în primul rând unei echipe minunate și unor parteneri extraordinari”, a spus Directorului Fetsivalului.

20.42 Se proiectează making of TIFF 2014 - o să-l puteți vedea mâine, pe canalul nostru de Youtube.

20.40. A început gala. Prima „viziune” : spotul TIFF 2014

20.15 Iată și juriul cel zâmbitor
juriu

20.10 Oaspeții străini sunt rugați să își ia căști penbtru traducere din holul teatrului - voluntarii vor aduna basge-urile și le vor da la final.

20.00 Unul din cei mai modești și calzi invitați ai festivalului, regizorul iranian Shahram Mokri, răspunde „solitărilor” fotografilor.

19.50 Emoții în așteptarea invitaților.

teatru colagge 1

19.40 Echipa e pe poziții. Managerul festivalului, Cristian Hordilă - primul luat în vizor pe covorul roșu.

hordila

19.20 Andi Moisescu, fresh după două evenimente la București și Sinaia, și după întâlnirea cu cei 10 pentru film, face  poze cu totți voluntarii de la gală/

19.00 Pregătirile sunt în toi. Se fac probe de sunet, de lumini, se testează mixere, se setează cadre. Afară - covorul roșu e aspirat, netezit, gata de socializare - la fel și blițurile fotografilor care își iau cuminți locurile la panourile foto.

ambianta

18.00.00

Ne pregătim să vă transmitem, pas cu pas, care e „desfășurarea de forțe”, începând de la ora 20.30.  Asta dacă sunteți în fața calculatoarelor, și n-aveți acces la transmisiunea în direct la TVR.
Nu trebuie decât să lasați pagina asta deschisă și să dați refresh. Fiți pe fază încă de pe la 19.30, să aflați cine și când pășește pe covorul roșu la Gala de închidere TIFF 2014.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Maco