POVESTI DIN CASA TIFF 2015

LIVE BLOGGING GALA DE ÎNCHIDERE TIFF 2015

Scris de Flavia Dima

Ceremonia oficială de închidere a TIFF 2015 începe în fix 30 de minute, la Teatrul Național! Vă ținem la curent cu desfășurarea de forțe atât de pe covorul roșu, cât și de pe scenă. Raportează la datorie Flavia Dima, pentru prima data voluntar și live blogger.

10 pt film

Actorii selectați în proiectul 10 pentru film au strălucit pe covorul roșu în ținute care mai de care mai eclectice (mulțumiri Vestige pentru hair & makup și studenților secției de Design Vestimentar UAD -  Diana Flore, Iulia Sasu și Muza Events; Ana Covalciuc, Ruxandra Maniu, Irina Draganescu - designer Iulia Sasu, Csilla Albert - designer Laura Ion, Erszbeth Fulop - designer Andrea Szelyes,  Reka Szasz- Diana Flore
Alexandru, Ali, Lucian: Tudor Personal Tailor)

Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă au purtat ținute asigurate de Tudor. Personal Tailor.

Nastassja Kinski a purtat o rochie semnată Dorin Negrău.

Ținuta Oanei Giurgiu  a fost realizată de Iulia Sasu, iar Olimpia Melinte a purtat un outfit semnat Veronica Frișan.

collage invitati 1

Iată-i pe cei mai sârguincioși dintre invitații la gala de închidere. Amalia Enache și Cătălin Ștefănescu au zâmbit tuturor bliț-urilor, au socializat cu invitații și au ocupat cuminți locurile în sală.

Una dintre cele mai aplaudate prezențe de pe covorul roșu a fost cea a unuia dintr invitații speciali, Isaach de Bankole. Ne-au mai trecut pragul Andi Vasluianu, Ioana Flora, Medeea Marinescu, participanți în proiectele LGD, TTL și TPS, oficialități locale, importanți oameni din industrie. Fără SPP și fără fițe, și-a făcut apariția Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu, o prezență extrem de degajată și simpatică.collage 2

E pentru prima dată la un astfel de eveniment când nu există invitații printate (și nici goana după ele), numele fiecărui invitat regăsindu-se pe o listă electronică, având un corespondent în numărul rândului și al locului - informație pe care o oferă cu promptitudine și răbdare echipa de la Guest. Viva tabletele!

collage 3

Invitații și-au ocupat locurile în sală. ÎNCEPEM!

Tudor Giurgiu și-a început discursul mulțumindu-le invitaților speciali: A.S. Principesa Maria a României, Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și vicepreședintelui ICR. Pentru că festivalul are parte nu doar de fonduri publice, ci și de sprijinul unor sponsori, Tudor le-a mulțumit și acestora, lansându-le invitația de a colabora și în viitor. Despre ediția din acest an, Tudor Giurgiu a vorbit în termeni laudativi. E și normal, doar e prima ediție cu vreme bună și cu încasări pe măsură (cu 26% mai mult decât anul trecut). După ce le-a mulțumit și colegilor săi care s-au ocupat de programele educaționale LGD și EducaTIFF și a menționat importanța acestora și a celorlalte proiecte de gen desfășurate în București, președintele festivalului și-a îndreptat atenția asupra celui mai fierbinte subiect al momentului - scandalul UNATC. A povestit că pe vremea lui, studenții erau mult mai uniți, făceau greve și reușeau să-și îndeplinească scopul. Le-a sugerat studenților UNATC și să fie și acum mai uniți, căci Andrei și cei din echipa lui nu își doresc decât un UNATC mai curat, cu o altă abordare, orientată către profesionalism și inovație. I-a asigurat pe Andrei și pe colegii lui că indiferent de ce se întâmplă.

Primul premiu al serii a fost cel al Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez filmului Viață sălbatică (Vie sauvage). Premiul a fost înmânat regizorului Cédric Kahn de către membrii juriului francofon.

Ivana Mladenovic a fost desemnată câștigătoarea Transilvania Pitch Stop Development Award, oferit de TIFF ;i Diferit pentru The Soldiers (Soldații). Matthieu Darras, head of progammes al Torino Film Lab, Elin Erichsen, head of development al Institutului Norvegian de Film și Roberto Olla au înmânat regizoarei premiul în valoare de 2000 de euro. Connecting Cottbus Co-Production Market a prezentat premiul Transilvania Pitch Stop CoCo Award regizorului Bogdan Mureșanu pentru filmul 1985.

Binecunoscutul Premiu FIPRESCI, oferit anual de către juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, a revenit filmului Test / Ispytanie, al regizorului rus Aleksandr Kott. Anul acesta, premiul FIPRESCI a fost acordat unui film din secțiunea Cuvintele sunt de prisos și a fost înmânat de către Sanjin Pejokovic. Nikolai Nikitin, invitat drag al festivalului, a vorbit despre importanța coproducțiilor și a prieteniilor în industrie.

Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre este Pădurea neagră (El bosque negro) realizat de spaniolul Paul Urkijo Alijo. Acesta a fost premiat cu 500 de euro de Shorts TV.

Tudor Giurgiu a anunțat cele mai populare filme. Andi Vasluianu și Andreea Georgescu din partea Mastercard au citit premiul publicului, în aplauzele spectatorilor. Despre oameni și oi (Rams / Hrútar) în regia lui Grímur Hákonarson a câștigat Premiul Publicului, la doar două săptămâni după ce a câștigat presigiosul Un Certain Regard la Cannes.

Premiul pentru întreaga carieră a revenit post-mortem actorului Richard Johnson. Oferit de către Tudor Giurgiu, acesta a fost ridicat de către Tom Browne, regizorul filmului Radiator, unul din cele mai cunoscute ale artistului regretat. Regizorul a urcat în aplauzele publicului pe scenă și a amintit ca acesta i-a adorat pe Amza Pelea și Florin Piersic. Regizorul Tom Browne a povestit că la 86 de ani Richard era vesel, activ și inspirat. A mulțumit plângând celor care au văzut filmul „Radiator” la cinema VICTORIA și celor care l-au cunoscut pe actor. Acum 6 luni pusese bazele unei noi companii de producție, dar din păcate, n-a apucat să se bucure de ea.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson a revenit ex aequo filmului Ramona (regia Andrei Crețulescu), cât și lui Black Friday (regia Roxana Stroe). Pavel, în regia lui Alexandru Ranta, a primit Mențiunea Specială în Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj. Ștefan Adrian și Dimitris Kerkinos au prezentat premiile. Andrei Crețulescu i-a mulțumit soției fără de care ar fi făcut filme dentare și Ioana Lascăr, producător al filmului Black Friday și fostă membră a echipei video TIFF, a mulțumit pentru premiu pentru sprijinul acordat și filmelor de școală.

Premiul ZFR pentru Debut a revenit filmului de lung-metraj Lumea e a mea de Nicolae Constantin Tănase, acesta constând într-un premiu de 1000 euro oferit de Raiffeisen Bank. Premiul a fost înmânat de către Mimi Plauche, Miroslav Mogorovic și Roberto Cueto.

A urmat clipul de prezentare al programului 10 pentru film în prezentarea lui Tudor Giurgiu. Acesta le-a urat actorilor să îi vadă cât mai curând pe ecranele mari la TIFF.

Comoara a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro oferit de Cinelabs România. Președintele festivalului Tudor Giurgiu l-a felicitat pe regizorul filmului, Corneliu Porumboiu, care i-a mulțumit lui și lui Mihai Chirilov pentru faptul că au avut încrederea de a-l difuza în Piața Unirii în fața a 2000 de oameni.

Olimpia Melinte a fost invitată apoi de către Tudor Giurgiu pe scenă, ea mulțumindu-le amândurora pentru sprijin și colegilor ei din juriu pentru experiență. Îmbăcată într-o ținută haioasă cu dungi „pentru ca să știe toată lumea cu cine țin în seara asta”, ea a prezentat Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro care a revenit actriței Margita Gosheva pentru rolul său din Lecția (The Lesson / Urok). Acesta a fost oferit actriței de către Vitrina Advertising, pe scenă aflându-se actorii de la 10 pentru film și Olimpia Melinte. Margita Gosheva a mulțumit juriului, prietenilor săi din Lituania și tuturor celor care au lucrat gratis la acest film.

Isaach de Bankole și Violeta Bava au fost cei care au decernat Premiul Special al Juriului. Bankole a povestit faptul că săptămâna trecută era în New York și a contactat pe cineva de acasă, care i-a spus că o sa plouă. Cu tot cu faptul că s-a speriat un pic, el tot a venit. Violeta a precizat că s-a simțit minunat în juriu și a fost impresionată de familia TIFF, de palincă și gulash.

Premiul a revenit filmului Despre oameni și oi, aflat la cel de-al doilea premiu al acestei seri. Premiul este în valoare de 1.500 de euro și a fost oferit de HBO, el fiind dedicat tuturor cineaștilor islandezi.

Cătălin Ștefanescu și Andreea Esca se află pe scenă din partea Mercedes, vorbind publicului despre pasiune și atenția la detalii.
„De multe ori sunt întrebată care sunt cele mai frumoase amintiri. Le spun că revelioanele după care urmăream emisiunea //Dacă doriți să revedeți//. Marele actor Marin Moraru era în câte o scenetă care nu îmi ieșea din cap.”
Esca a amintit de proiecția filmului Operațiunea „Monstrul și pescarii” care au venit sa îl susțină pe actor.

În aplauzele furtunoase ale sălii după un montaj cu scene ale muncii sale de actor, Marin Moraru a fost desemnat câștigătorul Premiului de Excelență. „Sunteți drăguți și primitori. Aceasta scena m-a primit de multe ori în turnee. Mulțumesc TIFF pentru onoarea și prietenia cu care m-a apreciat.” Un mesaj special pentru actor, venit din partea marelui Florin Piersic, a fost citit de către Tudor Giurgiu.

marin moraru

Juliette Lepoutre și principesa Maria au venit pentru a prezenta Premiul pentru Cea mai bună regie. „Regizorii sunt doi dar nu suntem noi. E primul lor film de lungmetraj și e un mare succes.” a spus unul din reprezentanții filmului Lecția (The Lesson / Urok) al regizorilor Kristina Grozeva și Petar Valchanov care a câștigat premiul în valoare de 5000 de euro.

Azi a sosit la Cluj după câteva aventuri o mare actriță, căreia îi acordam un premiu special pentru contribuția adusa cinematografiei mondiale. Invitata noastră a stat azi de vorba cu publicul la finalul filmului Paris Texas. „E o mare actriță, care are  multe filme bune pe care le-am văzut tot aici la Cluj, îmi amintesc în special de filmul Tess - Nastassja Kinski este astăzi câștigătoarea Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale. Aveți o tara minunatp cu niște valori extraordinare. Să amintesc doar una - Nadia Comăneci,” a spus actrița.

Tudor Giugiu îl invită pe Mihai Chirilov pe scenă, el fiind cel care surprinde publicul cu filme noi și provocatoare an de an la TIFF. Acesta a declarat că e fericit ca nu a fost în juriu pt ca admira toate filmele din competiție și este sigur ca oamenii care fac TIFF-ul nu se vor schimba. Chirilov le mulțumește regizorilor Mircea Daneliuc și Cristi Puiu pentru prezența lor la festival.

A urmat un montaj  al tuturor filmelor din competiție înaintea decernării celor mai importante premii ale acestei ediții. Tudor Giurgiu l-a invitat în scenă pe Ionuț Vulpescu, cel mai tânăr ministru al culturii. „În seara asta e finala Champions League a filmului românesc. TIFFul e gălceava valorica în atâta mediocritate. Ca cinefil și nu ca vremelnic ministru al culturii ma bucur sa anunț câștigătorul,” a declarat acesta, lui alăturându-se doamna Kinski.

Premiul cel mare al festivalului, Trofeul Transilvania, a fost câștigat de filmul Incendiul (El incendio / The Fire) în regia lui Juan Schnitman. În valoare de 15.000 de europremiul a fost ridicat de către Violeta Bava. Ea a amintit faptul că a filmul acesta care este minunat și care își asumă riscuri e făcut cu bani puțini, spunând că se bucura că îl ia acasă pentu el în Argentina. A, urmărit apoi un mesaj pe ecran din partea câștigătorului, aflat la Seattle Film Festival. Juan a mulțumit tutor celor care i-au văzut filmul, echipei TIFF și a precizat că îi pare rău că nu petrece în seara asta cu toți oamenii de la TIFF.

În încheire, Tudor a mulțumit echipei TIFF, dar nu a dat prea multe nume  ca „să nu pierdem victoria Juventus” 🙂

nastasia

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Flavia Dima