POVESTI DIN CASA TIFF 2013 TIFF 2014

LIVE BLOG – GALA DE ÎNCHIDERE

În fix o oră TIFF începe să își numere stelele, premiile, să oficializeze închiderea ediției cu numărul 12.

Suntem elegante, aranjate și devreme la TEATRUL NAȚIONAL LUCIAN BLAGA din CLUJ-NAPOCA, pregătite să vă transmitem LIVE tot ce se întâmplă pe covorul roșu și în timpul galei de premiere. Ela îl așteaptă pe Dragoș Bucur, Andreea pe Andi Moisescu, iar Claudia pe amândoi. Să nu se lase cu război. Maco se plimbă de colo - colo și ne spune cine, unde cum...

19.15 Echipa e pe poziții, fotografii la fel, tehnicalitățile se rezolvă, ploaia ne sâcâie în continuare. La norocul lui Tudor Giurgiu, sperăm ca ploaia să înceteze odată cu apariția primilor oaspeți pe covorul roșu.

19:35 Unul câte unul invitații își fac apariția. Foșnetul se intensifică. Blitzurile intră în acțiune. Au pășit pe covorul roșu sponsori, parteneri, prieteni ai festivalului, ofiacialități din Cluj. Printre cei care se adăpostesc afară, așteptându-și prietenii la o poveste înainte de gală i-am remarcat pe Mihnea Blidariu de la Luna Amară și pe Elvira Lupșa - una din susținătoarele masterclass-ului despre crowdfunding la TTL zilele trecute, care ne-a confirmat încântată că deja a strâns bănuți pentru finanțări de proiecte.

19:45 Șnururile roșii și cele albastre dansează în ploaie cu invitațiile la vedere. Invitații străini își preiau căștile, pregătite pentru a le șopti tot ce se întâmplă pe parcursul galei. Irina Margareta Nistor ne urează LIVE BLOGGING UȘOR și ne povestește amuzată de o paradă de modă de-a lui Janine, în urmă cu ani buni, în care cuvântul de ordine era VERDE, ca pe masa noastră.

19:50 Panoul foto din interior e setat, luminile sunt pregătite. Primii fotografiați echipa Abis Studio și Laurențiu Merișan de la Independența Film căruia îi ținem pumnii în acestă seară.

19:58 Luminița Gheorghiu și-a făcut apariția alături de Cristi Puiu, realizatorul spoturilor TIFF din acest an și soția sa, producătorul Anca Puiu.

   

20:00 Blogerii oficiali n-au scăpat ocazia de a-și face o poză de grup. Se vor și ei parte din istoria festivalului.

20:05 L-am întâmpinat și pe regizorul Alexandru Maftei (Domnișoara Christina), apoi pe actrița Dana Voicu (Bună, ce faci?) și pe actrița Cristina Flutur (După Dealuri, r. Cristian Mungiu).

20:13 Andi Moisescu ne salută în maniera sa cuceritoare. Îi urmează Dana Dimitriu (directorul Festivalului B'EST), Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian (Love Building), și în formulă completă actorii selecționați în programul "10 pentru film".

20:18 I-am mai salutat pe criticii de film români și străini, pe jurații încântați, actori și producători români și străini deopotrivă.

20:25 Culoarea roșu de TIFF rămâne în tendințe și la Gala de Închidere a festivalului, aproape fiecare invitat purtând câte un accesoriu în ton.

20:25 Dan Chișu își face apariția pe covorul roșu. Îi urmează producătoarea Ada Solomon (Poziția Copilului), directorul artistic al festivalului Mihai Chirilov și celebrul regizor israelian Eyal Sivan.

20:30 Sufletul petrecerii improvizate în holul Teatrului Național este regizorul și producatorul Andrei Crețulescu (Bad Penny).

20:33 A ajuns și Jiri Menzel, regizorul cehoslovac (Sătucul meu drag) ce va fi distins astă seara cu premiul pentru întreaga carieră.

20:35 Franziska Petri, actriță de origine germană, membră a juriului a făcut senzație pe covorul roșu.

20:40 Ada Solomon, Oana Giurgiu și Viorica Capdefier (KDF Casting) deapănă amintiri de la Cannes și povestesc despre proiectul umanitar dedicat copiilor de la Pata Rât.

20:50  Inivitații și-au ocupat locurile. Sala este arhiplină. Tudor Giurgiu le vorbește invitaților de pe scenă și le mulțumește pentru participare. „Ținuta mea din această seara este victoria papionului împotriva CNC-ului. Le mulțumesc voluntarilor și sponsorilor, tuturor celor care au făcut posibilă ediția din acest an”, a spus directorul TIFF.

20:55 În deschidere Tudor Giurgiu prezintă juriul.

21:00 Radu Bărbulescu este primul câștigător al serii. A obținut Premiul HBO Pentru Cel Mai Bun Scenariu De Scurt Metraj din Cadrul Concursului Naţional De Scenarii Organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF în valoare de 1.500 de dolari. I-a urmat Marius Iacob cu Premiul HBO Pentru Cel Mai Bun Scenariu De Documentar Din Cadrul Concursului Naţional De Scenarii Organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF în valoare de 2.000 de dolari.

21:05 Toma Bogdan, cu scenariul „Reparaţia” primește premiul HBO Pentru Cel Mai Bun Scenariu De Lung Metraj Din Cadrul Concursului Naţional De Scenarii Organizat de HBO România În Parteneriat Cu TIFF în valoare de 3.000 de dolari.

21:10 Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film merge către El limpiador (r. Adrian Saba, Peru)

21:13 Tocmai s-a decernat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 euro - Moartea unei umbre/ Death of a Shadow (r. Tom van Avermaet, Belgia).

21: S-au menționat cele mai populare filme din tot festivalul  (după numărul de voturi) : 3. Exploratorul, 2. Balkan Melody, 1. Searching For Sugar Man.

21:15 Au fost prezentate spoturile cu toți actorii de la 10 pentru film apoi aceștia au urcat pe scenă în aplauzele publicului.

21:17 S-a înmânat și Premiul Publicului, oferit de Mastercard - Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour, Arabia Saudită, Germania);

21:22 Gyorgy Palfi a înmânat premiul pentru Cea mai bună imagine, în valoare de 3.500 euro (servicii de post-producție digitală), oferit de Cinelabs - Pankaj Kumar, pentru imaginea filmului Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus

21:25 Publicul urmărește absorbit un montaj dedicat celebrului compozitor Adrian Enescu. Andi Moisescu vorbește despre admirația sa nețărmurită față de munca acestuia și amintește că a fost cizelat de Enescu din punct de vedere muzical (a semnat peste 60 de piese folosite ca soundtrack) și îi înmânează Premiul pentru Întreaga Carieră. "Pentru mine muzica e cea mai generoasă artă, prin ea am ajuns la film, prin ea transmit mesaje".

21:30 Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut, prezentat de Mihaela Sârbu, s-a acordat lui Paul Negoescu pentru filmul O Lună în Tailanda. (Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro este oferit de URSUS ). Pe scena a urcat actorul Andrei Mateiu.

21:34 S-a anunțat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro – O umbră de nor (r. Radu Jude). Regizorul e reprezentat la TIFF de producătoarea ADA SOLOMON care consideră că această ediție a festivalului a fost una puternică, dedicată unității. Ada a dat citire unui mesaj de la Radu Jude în care acesta i-a mulțumit lui Alexandru Dabija și tuturor celor implicați în proiect.

21:37 Mențiunile speciale Zilele Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj au plecat către Claudiu și crapii (r. Andrei Tănase) și Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri)

 21:40 Mona Nicoară a venit special la TIFF. A anunțat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Secţiunea Lungmetraj în valoare în valoare de 5.000 de euro, oferit de Abis Studio, constând în servicii de post-producție – Aici... adică acolo (r. Laura Căpățână Juller). "Îmi cer scuze că am emoții. Filmul e fără buget, ca majoritatea filmelor românești. Şi e un indicator că se poate. Mă bucur enorm pentru acest premiu. De ce trebuie să scuipăm sânge peste tot ce se face? La acest film s-a lucrat 4 ani. Vorbește despre copiii fară părinți așa cum ne simțim și noi în cinematografia românească în momentul de față. Felicit toți regizorii tineri și în special echipa filmului LOVE BUILDING" a spus Ada Solomon, producător. 

21:46 Pe scenă se află FRANZISKA PETRI. A anunţat Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising -  Gustav Dyekjær Giese, pentru rolul din Nord-Vest/ Northwest/ Nordvest (r. Michael Noer, Danemarca)

21:48 FREDERIC BOYER și LYNDA MYLES au îmnânat premiului Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone - Ploaie de vacanță/ Tanta agua (r. Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero, Uruguay)

21:50 Se proiectează imagini din filmele lui Jiri Menzel ce va primi imediat Premiul pentru Întreaga Carieră. Tudor Giurgiu anunță premiul. Standing ovations. Jiri Menzel povesteşte despre  experiența sa la TIFF și menționează filmul My Sweet little Village la care spune că a fost impresionat de numărul mare al spectatorilor precum și de grija pe care au arătat-o organizatorii față de dânsul. „Primesc acest premiu așa, cum o temere. Sunt foarte emoționat. Muțumesc publicului că a fost inteligent, pentru că a fost în număr mare.”, a spus amuzat Jiri Menzel.
„Susținem vitalitatea și dragostea la Casa TIFF. Anul trecut un cuplu de voluntari s-a cunoscut acolo și implicit acum are loc o nuntă”, a completat Tudor Giurgiu despre atmosfera de la Casa TIFF despre care a vorbit și invitatul.

21: 59 Cristi Puiu urcă pe scenă pentru a înmâna Premiul Special al Juriului. Îi mulțumește lui Mihai Chirilov pentru că l-a lăsat să semneze imaginea spoturilor TIFF și Luminiței Gheorghiu pentru prestația sa. „ Au fost niște filmări grele”, a spus Cristi Puiu.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone - Ploaie de vacanță/ Tanta agua (r. Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero, Uruguay) „Unul din cele mai bune filme pe care le-am văzut la TIFF anul trecut a fost un film românesc așa că ne simțim onorate să primim acest premiu aici. vă mulțumim”, au declarat pe scenă cele două regizoare.
*

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de BCR a fost acordat filmului Ceasul rău, pisica neagră/ I Catch a Terrible Cat / Koppidoi neko (r. Rikiya Imaizumi, Japonia)

22:00 Cristina Flutur (După dealuri) şi Mihai Chirilov prezintă Premiul de Excelenţă şi povestesc despre experienţa lor la CLUJ şi la TIFF . „Am mari emoții, e mai ușor să dai un premiu, dar acum o înțeleg pe Ada Solomon, pentru că nu e ușor. Am aflat acu 30 de minute cui îi voi înmâna premiul și m-am emoționat foarte tare. Am avut ocazia să stau cu ea în rulota la filmările pentru După dealuri, dar nu am avut curaj sa-i vorbesc. Acum îi transmit toată admirația” a spus Cristina Flutur.
Mihai Chirilov a menționat faptul că atrița premiată "a fost peste tot în Cluj - pe ecran, în filmul Poziția Copilului, în persoană la lansări și proiecții, este imaginea TIFF. Este cea mai bună actriță pe care o are România în momentul de față".

„Mă copleșește acest premiu. Mi se spunea odată PRINȚESA NOULUI VAL,  poate ei au glumit, suna simplu și suplu, eu i-am luat în serios. Acum am luat premiul de Excelență. Și asta înseamnă că de acum încolo nu am voie să mai greșesc. Dar credeți-mă, asta este imposibil. Ca să nu duc singură povara acestui premiu, am să îl împart cu toți colegii cu care am lucrat, regizori, actori, scenariști.”, a declarat Luminița Gheorghiu, ovaționată apoi de public.

22:13 Tudor Giurgiu a prezentat montajul despre CLUJ RESPIRĂ TIFF în care invitații au povestit despre atmosfera de la TIFF  -„despre TIFF și oamenii care au fost alături de noi mai bine de 12 ani” și montajul cu filmele aflate în competiția din acest an.

22:16 Jiri Menzel și Luminița Gheorghiu au citit numele câștigătorului TROFELULUI TRANSILVANIA. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro se duce la Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus (r. Anand Gandhi, India). „Salutăm apariția unui nou talent mondial”, a spus Tudor Giurgiu. Premiul a fost ridicat de sunetistul filmului, care a declarat emoționat „nu îmi vine să cred, am fluturi în stomac.  Prietenii mei indieni sunt adevărații producători. Când am călătorit în India s-a schimbat ceva în mine. Poți muri pentru un film, el îți poate schimba viața. Urmăriți și voi filmul, poate vă schimbă și vouă viața. Vă mulțumesc”.

22:30 Ne apropiem de ultimele momente ale Galei. Tudor Giurgiu le mulțumeste tuturor celor care au contribuit la realizarea festivalului din acest an. "Aș vrea să le mulțumesc tuturor voluntarilor și colaboratorilor, Ramonei Șărbu care a făcut un lucru minunat la EducaTIFF, Ozanei Oancea care e ca un fel de înger păzitor pentru invitați, Cristi Hordilă care a avut grijă de tot ce înseamnă Casa TIFF, Oanei Giurgiu care a regizat în mod minunat ceea ce s-a întâmplat la Bonțida și tuturor celorlalți. Vă mulțumesc, sper ca v-ați simțit bine la Cluj, și vă așteptăm și anul următor. Enjoy the party".

Cea de-a 12-a Gală a Festivalului De Film Transilvania se încheie în aplauzele frenetice ale publicului.

NE VEDEM MÂINE LA FILME, la ultima zi de TIFF 2013!


Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog