POVESTI DIN CASA TIFF 2015

“Literatură și film – o relație complexă”. Dublă lansare de carte

Scris de Iulia Vlad

Ieri a avut loc o dublă lansare de carte la TIFF Lounge, sub egida editurii Școala Ardeleană. Este vorba despre două cărți care tratează subiectul cinematografiei în relația dintre literatură și film – Scriitorii și filmul, de Călin Stănculescu și Ecran literar, a lui Alexandru Jurcan. Cele două volume au fost discutate de doi invitați de seamă, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Pavel Azap, alături de Victor Cubleşan.

Pavel Azap a început prin a ne reaminti de volumele din colecția Tiff Cinefil. „Noi ne-am propus să edităm în fiecare an două volume care vor fi lansate în cadrul festivalului”, povestește Pavel Azap despre viitorul colecției.

Din păcate, Călin Stănculescu nu a putut veni, dar vorbele lui Paul Azap, respectiv ale lui Victor Cubleşan i-au făcut simțită prezența, vorbind despre cartea sa. „Este un instrument de lucru excepțional - Scriitorii și filmul. Nu este vorba doar de ecranizări, ci despre contactul scriitorilor români cu filmul, începând de la Victor Eftimiu, până la Stere Gulea.”, spune Pavel Azap.

11420068_10206053759934473_1795921792_n

Pavel Azap și Alexandru Jurcan au povestit despre colaborarea în cadrul revistei Tribuna.

„În Ecran literar se comentează, eseistic și jurnalistic, ecranizări din literatura universală și cea română. Aceste texte au apărut în ultimii zece ani în revista Tribuna și am făcut o selecție dintre acestea,” spune Pavel Azap.

„Această carte i-o datorez lui Pavel pentru că începând cu colaborarea de la Tribuna, habar n-am avut ce piatră îmi iau pe umeri. N-am crezut că această trudă –minunată, de altfel – se va transforma într-o carte.” povestește Alexandru Jurcan.

Pavel Azap a explicat modul în care cele două cărți se sincronizază. Pe aceeași idee, Victor Cubleșan a continuat, spunând că „într-adevăr, cele două cărți se potrivesc. Sunt două volume care vorbesc despre același lucru – literatură și film - o relație complexă. Avem autori care au fost ecranizați, avem regizori care și-au ecranizat propriile texte literare, autori care au scris scenarii pe baza propriilor lucrări, remake-uri, iar cele două cărți vorbesc despre lucrul acesta, în moduri diferite.” a punctat Victor Cubleșan.

Dacă ieri nu ați pus mâna pe cele două volume, cei doi cunoscători absoluți ai filmului și literaturii românești vă recomandă să completați biblioteca personală cu aceste două cărți indispensabile oricărui cinefil.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Iulia Vlad