POVESTI DIN CASA TIFF 2015

Comoara din Unirii

Scris de Flavia Dima

După super-proiecția din parcul sculptural de la Vlaha, cel mai nou film al cineastului Corneliu Porumboiu a ajuns ieri seară pe marele ecran din Piața Unirii, după ce cu puțin timp în urmă a trecut și pe la Cannes, de unde a cules premiul Un Certain Talent. După trei filme cică serioase, am auzit că Porumboiu s-ar fi întors la stilul comedic cu care s-a consacrat în A fost sau n-a fost? - așadar, am zis că merg la filmul ăsta și dacă e să fiu cu piciorul în ghips. (Dar hey, nu a fost cazul.)

Ca să fie totul perfect, Corneliu et. comp au fost și ei prezenți la proiecție, ocazie cu care s-au suit pe podiumul din Unirii și ne-au zis câte ceva despre cum a mers filmul - initial gândit ca un documentar despre cum Porumboiu a pornit cu adevărat în căutarea unei comori îngropate (care, supriză, nu exista), devenit un lung-metraj de ficțiune în care aceasta chiar există. (Mă rog, într-o formă sau alta - dar las asta la interpretarea voastră.) După ce s-a discutat îndelung problema publicului mic al filmelor românești în cinematografele din țară la TIFF lounge-ul din după-amiaza de ieri, Toma Cuzin a notat cu admirație faptul că filmul s-a proiectat cu casa închisă, „așa cum ar trebui să fie de fiecare dată când se pune un film românesc”.

Un public destul de amuțit de splendoarea filmului, de altfel, care nu prea a avut multe de întrebat despre acesta la Q&A-ul de la sfârșit. Cu excepția celui mai ballsy spectator ever, care l-a chemat pe Porumboiu la o bere. You go, man. Comoara o mai puteți găsi sâmbătă de la ora 14:30 la Cinema City - aduceți-vă lopețile și detectoarele de metal, că o să aveți ceva de meșterit.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Flavia Dima