POVESTI DIN CASA TIFF 2014

Cod roșu de furnici la Cluj!

Noaptea vin afișe pentru filme, concersedintate și alte evenimente. Se descarcă, se triază, se verifică, se împart pe cinematografe și zile, apoi furnicile pornesc cu ele-n spate și-ncep lanțul răspândirii lor în natura cinefilă.
Noaptea vin bannere, rollup-uri, meshuri. Se descarcă, se triază, se verifică, se împart pe sponsori și locații, apoi furnicile pornesc cu ele-n spate și-ncep lanțul răspândirii, întâlnindu-se cu alte furnici care le aranjează în spațiul festivalier.
Noaptea vin broșuri, AperiTIFFe, se numără, se împart către aceleași furnici aflate deja la al treilea energizant sau a cincea cafea, dar la primul sandviș.
Noaptea vin mochete sau idei de mochete. Se curăță, se măsoară, se iau alte grupuri de furnici care înroșesc scări spre împlinirea vizuală a festivalului.
Noaptea se aranjează panouri, obiecte de mobilier, se curăță și se aranjează suprafețe, obiecte, gânduri.
Spre dimineață se fac stocuri de produse TIFF, papetărie și logistică, tehnic, stocuri de idei și stoarceri de creiere.
Noaptea se verifică liste invitați, se confirmă sau infirmă, se împart mailuri, se cuplează documente, se actualizează baze de date, se fac liste, se țin sfaturi de taină între oblăduitorii oamenilor și cei ai obiectelor și contractelor.
Noaptea se fac și se verifică zeci sau sute de pachete de întâmpinare și informații pentru invitați, după listele celorlalte furnici, se înscriu în tabele, se depozitează cum și unde trebuie, se reverifică până la epuizare.
Noaptea se printeaza badge-uri pentru voluntari, echipă, invitați,
Noaptea se fac, se modifică, se  exportă, se verifică și se convertesc tot felul de materiale video, care se cuplează apoi pe tot felul de suporturi, ca să ajungă dimineață cu cine trebuie, unde trebuie, să vadă lumina ecranelor.
Noaptea se verifică filme, se transferă, se scriu, se numără pelicule, dvd-uri și dcp-uri, .movuri și .mp4 și se testează vizual pe tot felul de suporturi și poziții.
Noaptea se verifică subtitrări, se fac liste, foldere și subfoldere, se verifică softuri, laptopuri, se testează, se suplimentează cereri, se modifică, se adaptează, se trimit care unde trebuie, ca dimineață, furnicile purtătoare de laptopuri cu programe speciale în care-s depozitate toate vorbele din filme să se-așeze liniștite lâgă proiectoare și să se cableze cu calm.
Noaptea furnicile mari le verifică pe-alea milocii care le ajută apoi pe-alea mici și se verifică traseul... Uneori furnicile mici modifică tot ce-au muncit până atunci, după cum simt sau știu  celelate furnici, mai specialiste, ca să fie bine pentru toată lumea, mai ales pentru cei care nu știu de existența lor - spectatorii.
Noaptea se doarme  scurt, foarte scurt, dar cu rugăciunea cea mai sinceră - să se-arate cea mai simplă și rapidă soluție.

Ziua furnicile-și continuă treaba, doar că în alt ritm, cu alte idei, cu noi soluții, maximă motivare și mereu cu ochii pe ceas.. Uneori, vizibile sub câte-o streașină la țigară. Sau recognoscibile după soneria de la telefonul mobil, după zâmbetul de sub cearcăne, după debitul verbal. Cele mai tinere poartă tricouri cu turnuleț, mai mândri decât de orice tatuaj reușit.
Unele își petrec orele lipite de tastaturi, altele de tot felul de alte lucruri, unele de acte, altele de vorbe sau în alte combinații luate de câte TIFF.

Noptea și ziua la TIFF se lipesc într-un mod ciudat, ca și cum ar cupla 10 zile în 24 ore sau invers... Se ridică și se coboară ecrane, de deschid și se sting umbrele, lumini în cinematografe, microfoane, uși și portofele.
La lumina amurgului se numără, se îmbărbătează, se organizează, și-apoi pentru un moment, se bucură împreună - sau promit c-o să-și facă timp pentru asta. Dar și singure dacă ar fi pentru o clipă sau mai multe, tot împreună, într-o familie la unison vibrantă ar respira. În Cluj, se respiră TIFF.

2 Comentarii

  • Ma bucura acest lucru care functioneaza ceas! Asta inseamna ca e bine organizat spre lauda sefilor si spre marea multumire a spectatorilor! De 13 ani perioada TIFF-ului simt ca e magica in Cluj! Multumesc tuturor celor care participa la organizare si in special "furnicilor"!

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Maco