POVESTI DIN CASA TIFF 2014

Cinema Paradiso. Toto, Alfredo şi două paradisuri siciliene

TIFF 2014 a găzduit unul dintre cele mai celebre şi premiate filme despre dragostea pentru cinema: Cinema Paradiso. Îl puteți revedea şi astăzi, sâmbătă, la Cinema Victoria, de la ora 20:30. Filmul care poartă semnătura regizorului italian Giuseppe Tornatore s-a bucurat de un succes răsunător, cucerind inimi pe o axă temporală lungă, pe care se succed din 89 încoace genereraţii de toate felurile.

Cinema Paradiso

Cinema Paradiso aduce în prim plan, povestea lui Toto, copil de 6 ani, fiul unei văduve de război, în care dragostea pentru cinema îşi face loc în fiecare celulă pe măsură ce trupul lui de copil se maturizază. Afecţiunea şi prietenia reciprocă ce prinde contur între Toto şi Alfredo, proiecţionistul satului te compleşeşte. Secvenţă după secvenţă. Când satul şi paradisul Sicilian devin prea mici pentru visul pe care îl nutreşte Toto, acesta se desprinde de tot, urmând sfatul lui Alfredo, şi odată cu el un drum în lumea mare. Singurul lucru ce îl readuce în cele două paradisuri siciliene, după o absenţă de 30 de ani, este moartea prietenului său Alfredo.

Sunt acolo nişte lecţii puternice despre dragostea pentru cinema şi puterea de a-ţi urma un vis, cu toate sacrificiile pe care le implică. Sunt acolo nişte lecţii îduioşătoare despre prietenie. Sunt acolo nişte lecţii despre dragoste. Sunt acolo şi pentru astea, filmul merită vizionat şi premiat.

Juriul de la Cannes i-a acordat în 89 Marele Premiu, la Globurile de Aur din 90, Cinema Paradiso a fost premiat ca fiind Cel Mai Bun Film Străin, iar în 90 a primit un Oscar.

Slide5

În cadrul TIFF filmul va mai fi difuzat şi astăzi, sâmbătă, la Cinema Victoria, de la ora 20:30.

ANDREEA BUZA – BLOG TIFF

 

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog