POVESTI DIN CASA TIFF 2012

Cine TIFFul o iubit/ Film cu viață o primit

Astăzi a avut loc premiera primului film interactiv din România. Pe numele său Kiddo, filmul aduce în fața publicului destinul trist al unei fete dintr-o familie dezbinată. Pe umerii fetei de 19 ani cade povara întreținerii familiei (un tată alcoolic și un frate cu probleme de locomoție). O poveste tristă, dar, spre rușinea mea, recunosc că m-a atras prea tare ideea de film interactiv pentru a mă lăsa copleșită de tristețea plot-ului.


Un film interactiv mizează pe faptul că spectatorii decid soarta personajelor. În timpul filmului am avut posibilitatea să ne implicăm în toate întorsăturile de situație. Cum? La intrare am primit două bețișoare fosforescente, unul albastru și unul roșu, cu ajutorul cărora alegeam reacția personajelor.

De ce interactiv? Regizorul filmului, Millo Simulov explică: Pentru că tot ce ne înconjoară este interactiv. Generațiile care vin în urmă impun un anumit ritm și dacă nu păstrezi acest ritm, riști să îi determini să dea next. Așadar, le oferim această posibilitate: să aleagă. La urma urmei, în viața reală există tot timpul momente în care trebuie să alegi. Și de câte ori nu ne-am dorit să putem apăsa pe undo sau back sau ne-am pus întrebarea ce-ar fi fost dacă? De ce să nu facem asta și într-un film?

Betisoarele fosforescente
Betisoarele fosforescente

Reacția publicului a fost incredibilă, la final am asistat la cele mai sincere și furtunoase aplauze pe care le-am auzit în tot timpul festivalului. La ieșire, cu toții discutam aprins pe tema deznodământului ales și după cum spuse Millo Similov, se întrebau Ce-ar fi fost dacă?. Absolut toți spectatorii cu care am reușit să vorbesc erau de aceași părere: Filmul a fost genial, o experiență de neuitat.

Afară, cei din echipa Kiddo ne-au pregătit o surpriză: un ring de box. Un grup de spectatori  timizi stăteau și priveau, cât timp ceilalți se aliniau la coadă pentru a-și face poze (ce vor apărea pe pagina oficială de Facebook a  filmului). Eu m-a numărat printre cei timizi, așa că m-am mulțumit să fac o poză celor mai curajoși...

Kiddo a fost un film minunat, o experiență demnă de ținut minte. Când mai auziți de o eventuală proiecție, nu ezitaţi!

 

A raportat de la fața locului  Patricia Blaj, VOLUNTAR TIFF BLOG

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Voluntari