POVESTI DIN CASA TIFF 2013

Ce filme mâncăm azi, în a noua zi de TIFF

Festivalul Internațional de Film Transilvania se apropie de final și asta înseamnă că trebuie să profităm și mai intens de filme. Iată ce mai putem să vedem azi, în penultima zi de sărbătoare:

De la ora 12 și un sfert, la Cinema Victoria putem urmări Experimentul București care vorbeşte într-o cheie haioasă despre ce s-a întâmplat în 1989, când România a suferit o lovitură de stat. Serviciile Secrete ştiau ce urmează şi s-au pregătit. Pentru a ajuta oamenii să dezvolte abilităţi pentru piaţa liberă, au pus la cale un proiect secret de inginerie psihologică bazat pe tehnici inedite. Un mockumentar realizat dee Tom Wilson (un vechi prieten al TIFF-ului)

La Cinema City (Iulius Mall), de la ora 5 după amiază ne așteaptă Goana după gheață, un film documentar despre eforturile apreciatului fotograf de mediu James Balog pentru a surprinde, pe o perioadă de mai mulţi ani, schimbarea climei. Clipurile sale video bântuitor de frumoase comprimă ani în secunde şi arată milenari munţi de gheaţă dispărând într-un ritm îngrijorător.

Seara, de la 19.30 tot la Cinema Victoria avem un film nerecomandat minorilor: Cina monștrilor. O cină, două cupluri. La început, pare o banală cină între prieteni. Dar curând devine evident că lumea acestor patru personaje e mult mai crudă şi cinică decât ne-am aştepta. Arta e interzisă, replicile usturătoare sunt la ordinea zilei şi nimeni nu e surprins când poliţia începe să tragă în vecini...

O oră mai târziu, la 8 jumate în Odeon Cineplex-ul din Polus trebuie să vizionăm Actul de a ucide, filmul distins cu premiul publicului în cadrul secțiunii Panorama a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Când guvernul indonezian a fost răsturnat de armată în 1965, Anwar şi prietenii săi au devenit din gangsteri mărunţi şefi ai plutoanelor de execuţie. Au ajutat la uciderea a mai bine de un milion de presupuşi inamici ai regimului. În The Act of Killing, Anwar şi prietenii săi sunt de acord să spună povestea omorurilor. Dar ideea lor despre o apariţie pe marele ecran nu este aceea a unei mărturii pentru un documentar: ei vor să fie starurile unor filme din genurile favorite - western, muzical, film cu gangsteri. Scriu scenariile. Şi se joacă pe ei înșişi. Îşi interpretează şi victimele.

Și ultimul film pe care îl recomandăm cu drag și dor pentru azi este documentarul Samsara și îl vom putea vedea cu gura căscată de la ora 9 seara în Cinema Florin Piersic. „Samsara”, un vechi cuvânt sanscrit, înseamnă "roata vieţii ce veşnic se învârte". Conceptul este punctul de plecare al cineaştilor, ei explorând subtilul suflu ce leagă tot ceea ce ne înconjoară. Filmat de-a lungul a cinci ani şi în 25 de ţări, Samsara ne poartă spre pământuri sacre, zone calamitate, situri industriale şi minuni ale naturii. Zgârcit cu dialogul şi textul descriptiv, documentarul încurajează interpretarea foarte personală a privitorului inspirat de imaginile şi muzica ce aduc laolaltă anticul şi modernul.

Așadar clonați-vă și mâncați filme. 🙂

Petru Dolhescu, Blogger Voluntar TIFF

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Voluntari