POVESTI DIN CASA TIFF 2015

Călușarii de la Bârla

Scris de Flavia Dima

Podeaua Casei TIFF s-a zguduit în această seară sub opincile Călușarilor de la Bârla, un mini-ansamblu folcloric din județul Argeș. Sosiți în Cluj pentru proiecția specială a unui documentar despre povestea lor, Călușarii au fost printre cei mai minuați invitați ai acestei ediții.

Povestea Călușarilor se trage din moși-strămoși, dansul lor făcând parte din tradițiile cele mai vechi și frumoase ale românilor. Acompaniați mereu de către unul sau doi acordeoniști (cât și de "Mutu", un semi-zmeu pus pe șotii), Călușarii își leagă la brâul hainelor un usturoi verde și aduc noroc tuturor celor cărora le dansează. Din păcate (la fel cum stă treaba cu majoritatea tradițiilor rurale), numărul lor este în continuă scădere, dansul lor având loc doar odată pe an cu ocazia Rusaliilor.

Cu toate acestea, cei cinci Călușari au însuflețit complet atosfera de la Casa TIFF,  ei dându-ne dovada faptului că ăi bătrâni știu să bată pasul de o mie de ori mai bine decât tinerii. Colac peste pupăza, evenimentul s-a terminat cu o maaare horă, așa că cei din public pot considera că și-au asigurat doza de noroc până la anul.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Flavia Dima