POVESTI DIN CASA TIFF 2016

Călatorie prin Cosmos și orbitare în jurul Pământului cu Dumitru Prunariu

Scris de Misa Giurgiu

TIFF Lounge continuă şi azi. La ora 17:00  am avut ocazia să-l întâlnim pe domnul general Dumitru Prunariu, care a participat și la proiecția scurt-metrajului: Opt zile în cosmos, difuzat cu ocazia aniversării zborului său cosmic, la Casa de Cultură a Studenților. A vorbit despre experiența sa în cosmos, despre relația pe care țara noastră o are cu vecinii - tovarășii de zbor, cum se spunea pe vremea aceea, dar a răspuns și întrebărilor despre posibile întâlniri de gradul III.

13334679_231063853943137_1891503585_o
Prima întrebare s-a referit la modul în care s-a făcut legătura dintre nava în care se afla el și stația orbitală. Dumitru Prunariu a explicat cât de greu se realizau aceste manevre și cât de reale erau pericolele la care erau expuși astronauții. Am aflat mai multe și despre viața cosmonauților de atunci, despre experimentele care se făceau la bordul Laboratorului Spațial "Saliut 6", dar și despre felul în care rușii au decis să facă pregătirea și cât de secretizate erau unele informații.

13323841_231063727276483_835456328_o

Întrebările au curs și din partea spectatorilor. Ni s-a vorbit, astfel, despre amiciția statului român cu Rusia și restul vecinilor europeni, despre noi experimente cosmonautice la care participă direct și statul nostru dar și despre criteriile riguroase de selecționare: "Noi nu trebuie să avem pe cineva pregătit din timp, contează să fie un om cu calități care îl vor ajuta să se pregătească pentru cosmos", crede Dumitru Prunariu.

IMG_20160529_165956
În opinia lui, noul director al agenției "Agenției Spațiale Europene", Johann-Dietrich Woerner, „are planuri mărețe pentru Europa”. Europenii nu pot deveni încă marțieni, dar "avem mijloace de a trimite oameni pe Lună, pe viitorul Sat Lunar", ne spune el, iar asta oferă și posibilitatea de a studia viața pe alte planete. Întrebat dacă  a avut vreo  dată o întâlnire de gradul 3, domul Prunariu doar a zâmbit misterios și a mărturisit: "Eu personal n-am văzut niciunul și n-am dovezi concrete."
Revenind la filme, Dumitru Prunariu se declară profund impresionat de filmul Gravity și  îl recomandă oricărui pasionat de cosmologie, dar recunoaște că nu a văzut încă filmul Marțianul.

Întâlnirea s-a terminat pe un ton  relaxat, generalul Prunariu împărțind globuri pământești în miniatură și poze, pe care a binevoit să le semneze pentru toți doritorii care și-au așteptat răbdători rândul.

IMG_20160530_120917

1 Comentariu

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Misa Giurgiu