POVESTI DIN CASA TIFF 2015

Bițarii la Depozitul de Filme

Scris de Iulia Vlad

Depozitul de filme a fost arhi-plin încă o dată, la screeningul activist Biciclete vs. Mașini, al lui Fredrik Gertten. Am fost vreo 150 pe paleți și păturici, am mâncat bine gullas și am vizionat documentarul cu și despre importanța bițelor în viitorul bunăstării planetei.

Cristian Grindean ne-a întâmpinat în stilul său specific – „Presupun că majoritatea dintre voi sunteți bițari si ca strigați în fata primăriei <BI-CI-CLE-TA!>”, iar cei prezenți au aprobat cu strigăte de solidaritate. „Documentarul ajunge direct la noi, toată lumea vorbește despre lupta împotriva corporațiilor și cât de mult tragem apa la budă, la duș, cât mergem cu bița - dacă pornim de la astea, lucrurile o să stea mai bine.” a continuat Cristian Grindean.

Documentarul este o viziune de ansamblu asupra suprapopulării spațiului urban cu mașini, în viziuni diferite – atât ai iubitorilor de carburant și de mașini puternice, cât și a bicicliștilor. Acest aspect este exemplificat în orașe precum Copenhaga, unde 40% din populație merge pe biță, Sao Paolo, unde moare câte un biciclist pe săptămână sau Los Angeles, unde un primar încerca să extermine comunitatea de bicicliști în 2011.

În camera cu PC-uri antice i-am întâlnit încă odată pe vecinii depozitului, care se jucau Spânzurătoarea pe Windows ’95.

Vă mai așteptăm în cele două zile rămase la Depozitul de filme la un eveniment special dedicat comunității de motocicliști – de data asta -, mâine seară, iar în timpul zilei puteți vizita în continuare târgul. Oricum, Cristian ne-a promis că în timpul verii vor mai fi proiecții, deci, stay tuned!

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Iulia Vlad