LIVE POVESTI DIN CASA TIFF 2014

Anamaria Marinca „I-aş spune DA lui Thomas Anderson, oricând, oriunde”.

Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov, doi actori români de înaltă ţinută artistică, ce au intrat în cinematografia mondială, au fost prezenţi la TIFF Lounge-ul de ieri, moderat de Mihnea Măruţă. Au venit aşa cum sunt ei, carismatici, enigmatici, şi cumva necomplicaţi, necomplicaţi în felul acela în care doar oamenii mari ştiu să fie. Inteligenţi. M-a frapat că din tot intervalul de atitudini, pe care le-ar putea alege un artist român cu agenţi la Londra şi New York, ei au decupat modestia şi seninătatea.

“Inteligenţa vine odată cu întâlnirile adevărate, atunci se schimbă ceva în tine, poţi să ceri mai mult de la tine”, spune Vlad Ivanov. “Valoarea conţine şi bun simţ şi multă modestie şi profesionalism” mai adaugă el, rememorând înteracţiuni cu personalităţi cinematografice precum Ed Harris sau Tilda Swinton.

Anamaria Marinca ;i Vlad Ivanov la TIFF Lounge 2014  in Piata Unirii

Anamaria Marinca e Cea mai bună Actriţă a anului 2005 (la British Academy Television Awards), şi a jucat într-un film de Coppola în 2007. Apoi a venit rolul Otiliei din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, cu care producţia a cucerit Palme d’Or-ul la Festivalul de la Cannes. În acesta din urmă s-a întâlnit pe ecran cu Vlad Ivanov, în rolul domnului Bebe. Iar Vlad Ivanov este la rândul său un actor de o valoare greu de egalat. El se află în distribuţia unora dintre cele mai apreciate filme româneşti ale ultimilor ani, care  au fost proiectate şi în cadrul TIFFului: "Poziţia copilului" (2013), "Amintiri din epoca de aur" (2009), "Poliţist Adjectiv (2009), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2007). Ambii au lucrat cu colegii de platou cu nume grele ale cinematografiei mondiale precum Ed Harris, ShiaLaBoeuf, Chris Evans, John Hurt, Tilda Swinton şi Anamaria Marinca a încheiat iarna trecută filmările la producţia “Fury” unde a jucat alături de Brad Pitt.

Acum ne povestesc de roluri mai recente pe care le interpretează în "Europa Report”, respectiv în "Snowpiercer”.

În „Europa Report” Anamaria Marinca este pilot de navă spaţială, conducâd o misiune de cercetare care se îndreaptă spre Europa, una din lunile lui Jupiter, pentru a investiga posibilitatea existenţei vieţii extraterestre în sistemul solar. "Pentru acest rol am învățat să conduc o navă spațială, care sunt comenzile pentru decolare, pentru aterizare. Am şi improvizat mult la decolare. Textul a fost foarte complicat mai ales pentru că nu aveam pregătire tehnică în acest domeniu. Când se dă motor intervin emoţiile” povesteşte Anamaria Marinca despre rolul ei.

La rândul său, Vlad Ivanov ne povesteşte despre experienţa lui în "Snowpiercer”: "A fost un film foarte ambiţios, regizat de Joon-ho Bong, unul dintre cei ami mari regizori ai Coreei de Sud. Toată acţiunea filmului se petrece într-un tren, unde fiecare vagon reprezintă o clasă socială. Am fost foarte fericit să lucrez cu actori mari de la Hollywood”.

Dar s-a întâmplat să şi refuze roluri comerciale, care obligă la contracte întinse în timp, în favoarea proiectelor artistice.

“Nu refuz roluri, refuz poveşti. Sunt atrasă de metafora unui scenariu, mai puţin de numărul de cuvinte sau de importanţa lui. Televiziunea a devenit super importantă, ăsta e adevărul. Ce să fac, să iau un contract care mă obligă pe şase ani să fiu în aceste seriale, cu mare notorietate sau să îmi văd de proiectele mele artistice, care îmi plac mult, asta e greu de hotărât", spune Ana Maria Marinca.

Chirilov, directorul artistic al festivalului, vrea să ştie dacă ceva din personaj rămâne în ei, după ce rolul se va fi sfârşit, dacă personajele îmbătrânesc în ei, făcând referire la personajele din 4,3,2?

“Personajul încă mă urmăreşte. E încă prezent în viaţa mea. A avut tot felul de întâmplări plăcute şi neplăcute din cauza lui. E nevoie de o anumită igienă interioară a actorului, altfel ar rămâne zgură şi nu ai mai avea prospeţimea necesară pentru a da viaţă altor personaje”, spune Vlad Ivanov.

Întrebaţi cu ce regizori ar dori să lucreze, Anamaria Marinca, precizează “I-aş spune da lui Thomas Anderson, oricând, oriunde. Apoi dintre cei cu care am mai lucrat, sunt Cristian Mungiu şi David Ayer. Toţi cei pe care i-am menţionat sunt şi autori de film, nu doar regizori. Prefer să lucrez cu oameni care generează proiecte“. Iar Vlad Ivanov preferă să lucreze cu regizori care stabilesc o legătură umană cu actorul. “Iubesc foarte tare publicul cinefil, care vine pentru actori şi pentru poveste, nu pentru nachos”, a mai spus Vlad Ivanov.

Întâlnirea s-a încheiat cu multe zâmbete, felicitări şi cu dorinţa vie de a-i revedea pe ei, purtând poveşti pe ecran, pe o axă temporală cât mai lungă.

ANDREEA BUZA - BLOG TIFF

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog