POVESTI DIN CASA

Alex Trăilă: TIFF e un mare actor în diplomația culturală

Scris de TIFF Blog

Cei mai buni ambasadori ai TIFF-ului sunt oamenii pasionați de film și implicați în tot felul de activități care le sunt dragi și sănătoase pentru dezvoltarea personală, dar au cumva și impact asupra mediului sau industriei în care lucrează.
Alex Trăilă se poate număra, cu modestie, printre ei. A fost prima oară la TIFF în urmă cu 8 ani.
S-a îndrăgostit de tot ce înseamnă acest festival și... a căutat un drum în domeniu. A absolvit imagine de film, dar de mai bine de 4 ani își pune toate toate cunoștințele, ideile și energiile pentru câteva festivaluri din Europa. S-a alăturat echipei TIFF anul trecut, iar acum și-a luat și mai multe mai cap 🙂
„Lucrez de 4 ani pentru festivalul de film de la Sarajevo și de doi ani în Trieste pentru platforma de co-producție When East Meets West. Am produs vreo +/-20 de scurtmetraje în România, dar mai ales prin alte țări, un lung metraj al unui regizor italian care acum se plimbă prin festivaluri și ofer consultanță pentru diverse proiecte și/sau companii în domeniul cinematografiei, bineînțeles.
Când am fost invitat să mă alături TIFF a fost fără vreo ezitare. Poate mai puțin vizibil pentru publicul larg, dar segmentul industry într-un festival de film este foarte important. Este cel care are grijă în detaliu și cumva din culise la dezvoltarea mediului profesionist.
România este un exportator de conținut artistic cinematografic de mare valoare și extrem de apreciat, dar este încă foarte mult de lucru la dezvoltarea unei industrii sănătoase. Educația, formarea și dezvoltarea profesională, lucruri pe care TIFF le face deja de câțiva ani prin Let’s go digital, EducaTIFF, TTL și mai nou TPS sunt extrem de relevante pentru ce va însemna cinematografia română în următorii ani. Prin întâlnirile de lucru regionale #FEEDback, îmi doresc să putem umple niște goluri instituționale existente din diverse motive, iar România să fie capul de pod al unui dialog momentan existent doar la nivel individual. 

collage ALEX TRAILA

Alex Trăilă a venit pentru prima oară la TIFF în 2007. Atunci se ocupa de un proiect dedicat studenților la film, Kodak Student Ad Competition, organizat de Kodak Cinelabs România. „A fost printre primele contacte avute cu un festival de film internațional. Probabil, deși eram activ în industrie, nu înțelegeam în detaliu tot ce înseamnă TIFF. Astăzi TIFF, cred că se apropie de o altfel de maturitate, și același lucru se aplică și pentru mine: TIFF împlinește 14 ani, iar eu am schimbat prefixul. 🙂
Anul trecut (2014) m-am alăturat pentru prima oară echipei TIFF și am organizat prima ediție Transilvania Pitch Stop (TPS), workshop dedicat proiectelor de ficțiune lung metraj aflate în dezvoltare. După 5 zile de lucru intens alături de tutori, regizorii împreunăcu producătorii își prezintăproiectele public în fața invitațiilor din industrie TIFF, posibili finanțatori, co-producători și agenți de vânzare. Acum sunt responsabil de departamentul Industry. Alături de Iulia Rugină am lucrat intens pentru a putea veni cu o formulă nouă pentru Transilvania Talent Lab (TTL) de anul acesta incluzând și participanți din Republica Moldova,  Matei Truță preia coordonarea TPS și lucrăm cu spor la organizarea workshop-ului, Oana Răsuceanu este zâna comunicării pe Industry și împreună stabilim ce, cum și mai ales când trebuie să afle invitații noștrii și presa despre activitățile dedicate. Nou, de anul acesta avem întâlnirile de lucru regionale (#FEEDback - Film Eastern Europe Dialogue) dedicate industriei de film, organizate în colaborare cu Connecting Cottbus co-production market  (Cottbus, Germania) și When East Meets West co-production forum (Trieste, Italia).”

ALEX TRAILA MAGNET DE FRIGIDER

Despre TIFF își dorește să se-audă numai de bine mult timp de-acum îmcolo peste mări și țări pentru că „este unul din cele 4-5 evenimente foarte importante pentru cultura și imaginea României. Actor important în ceea ce se numește diplomație culturală.”
Își apreciază enorm colegii și încearcă să învețe câte puțin de la fiecare 🙂
„Învăț de la toată lumea, pentru că fiecare știe ce face, fiecare are un mod propriu și personal de a aborda o problemă. Este muncă în echipă, și e important să accepți și să primești, dar să și oferi la rândul tău. Mai ales că toți cei din jurul meu sunt deja veterani TIFF, eu sunt mai nou.”
Dacă o să auziți pe la Casa TIFF un tip tânăr și simpatic vorbind zâmbitor despre drumuri și poduri care trebuie construite, să știți că el e... și că vorbește în metafore de-astea solide despre tot ce-l pasionează.
„Înainte de a studia film, am trecut pe la construții civile. Nu am stat prea mult acolo, dar ideea de a construi a rămas în mine și măbântuie în continuare. Sunt motivat aproape utopic și necondiționat de procesul de construcție a unei industrii sănătoase de film în România, de construcția unor punți stabile de comunicare și colaborare profundă cu țările vecine, și mai ales de construcția și consolidarea unor platforme unde noii cineaști să fie prezenți și activi și am răbdarea necesară să aștept pentru a vedea rezultatele.”

Cu mult optimism, sinceră dăruire și maxime eforturi, Alex Trăilă îmbrățișează TIFF-ul și TIFF-ul îl ține 10 zile-n brațe din 29 mai.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

TIFF Blog