POVESTI DIN CASA

7 ani cu familia Sicrea: „Doar o răsuflare”, în premieră la TIFF

Scris de Iulia Vlad

Documentarul Monicăi Lăzurean-Gorgan a fost ieri, în premieră națională, la Casa de Cultură a Studenților, în prezența acesteia, prima producție HBO și Manifest Film având premiera mondială în aprilie 2016, în Elveția, la festivalul Visions du Réel.

Filmul intră în casa și curtea familiei Sicrea din Copșa Mică, formată din Dobrin, Lia, soția lui și cei trei copii. Dobrin așteaptă o minune care să o facă pe fiica sa mai mică, Denisa, să se ridice din scaunul cu rotile. Documentarul surprinde momente personale și emoționante, discutând relația familiei cu Dumnezeu.

marineci-ziuaHBO@TIFF2016-proiectie_doar_o_rasuflare-017

La q&a-ul de după, Monica a spus că „nu mi-am propus inițial să filmez șapte ani - s-a întâmplat - și mă bucur că am filmat șapte ani. M-a ținut lângă poveste contradicția personajului principal și dilemele morale pe care el le avea și care existau în familie”. 

Un spectator a întrebat dacă au existat dezaprobări din partea familiei, după prima vizionare a produsului final.

„Am avut foarte mari emoții. Am văzut filmul împreună. De fapt, s-au simțit foarte flatați că au fost filmați timp de șapte ani. Li s-a părut foarte interesant să se vadă, să își vadă evoluția. Nu au protestat deloc. Dobrin a zis la un moment dat «Uau, chiar așa tare mă iau de Angelo?»”, a mai spus regizoarea.

O gură de aer proaspăt în peisajul documentaristic românesc, filmul Monicăi a colorat interesant ZIUA HBO la TIFF.

Chiar după a urmat Sieranevada așa că mulți spectatori au rămas în sală, nerăbdători.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Iulia Vlad