10 PENTRU FILM POVESTI DIN CASA

10 PENTRU FILM față în față cu Tudor Giurgiu

Scris de Misa Giurgiu

Sperăm că ați auzit de proiectul nostru favorit care e vizibil și prezentat cu fast în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Proiectul se numeste 10 pentru Film și își propune să aducă în atenția publicului românesc 10 figuri noi pe care le-ați remarcat în teatru și prea puțin sau chiar deloc în film.

Ediția de 2016 a acestui proiect îi are ca protagoniști pe Alina Petrică (Teatrul Național București, Teatrul de Comedie, Centrul Cultural Nicolae Bălcescu, Teatrelli, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Godot Café-Teatru, În Culise), Andi Gherghe (actor independent), Cătălina Bălălău (Teatrul Tineretului Piatra Neamț), Cezar Grumăzescu (Teatrul Excelsior din București, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie), Ciprian Scurtea (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), Cristian Rigman (Teatrul Național din Cluj Napoca), Ioana-Florentina Manciu (Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova), Nicholas Cațianis (Teatrul Odeon, ArCuB, Teatrul Excelsior din București, Teatrul Național I.L.Caragiale), Richard Balint (Teatrul Regina Maria din Oradea), Sânziana Tarța (Teatrul Național din Cluj-Napoca).

IMG_20160602_121352 (2)

Astăzi, 2 iunie, de la ora 11:00, am avut ocazia să asist la o serie de discuții între cei 10 actori și  regizorul Tudor Giurgiu, care le-a amintit că "Întâlnirea cu un actor la casting înseamnă mult mai mult decât faptul că acesta își știe bine replicile. Eu vreau să aflu mai multe despre ei ca oameni."

Cei 10 sunt în Cluj de luni și au filmat numeroase scene până acum, alături de regizorul Radu Bărbulescu, dar și un videolcip al trupei Otherside alături de Iustin Șurpănelu.  Au filmat chiar și  în dimineața asta, pe ploaie. Unul dintre actori, Ciprian Scurtea, care se află și la prima experiență de  de filmare,  îmi spunea că el trebuia să vorbească de soare și bronz, timp în care se afla la bustul gol în ploaie. Nu regretă nimic, ba chiar îmi mărturisește că ploaia a creat cu totul altă atmosferă.

1 pentru film cu Tudor Giurgiu
Discuția a curs și în direcția emoțiilor pe care unii actori le simt înaintea unei probe, fie ea de teatru sau de film. Tudor  Giurgiu a fost întrebat dacă ar risca vreodată succesul unui film alegând un actor care e emotiv, iar el le-a răspuns sincer că nu asta e cel mai important. La rândul lor,  actorii au avut curajul să mărturisească totuși cât de dificil e pentru ei să participe la un astfel de proces rigorous de casting. Cezar Grumăzescu spune că pentru el există anumite emoții aparte când merge la o audiție, în special când e vorba de un rol important, pe care și -l dorește.
S-au discutat experiențe pe care unii dintre ei le-au avut pe parcursul unei filmări sau la un proces de casting, cum se simte un actor atunci când  își greșește replicile  și trebuie să reia întreaga scenă.
Spre sfârșitul întâlnirii, Tudor Giurgiu a fost rugat de către cei 10 actori sa le studieze pozele  și să le spună în ce tipologii se încadrează personajele expuse. Timp de câteva minute, în sală s-a lăsat tăcerea, suspansul învăluindu-ne pe toți, de la actor, la organizator, la blogger, aici de față. Am aflat apoi  că fiecare poză are o anumită poveste: "La Richard e o poveste în spate, se vede că omul din poză a avut o călătorie. Alina e perfectă pentru prim planuri. Ioana pare a fi un personaj alunecos. Cătălin ascunde multă suferință, Cristi pare supra-expus, iar Ciprian și Nicholas  au față de film străin" spune Tudor.
Întâlnirea s-a terminat pe un ton vesel, toată lumea testând prăjiturile aduse cu ocazia zilei de naștere a Cătălinei Bălălău, iar eu am plecat de acolo cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a-i vedea cât mai curând pe cei 10 în filme.

Scrie un Comentariu

Despre Autor

Misa Giurgiu